Вбивство у домі Кожари. Навіщо молода дружина ексміністра бере вину на себе?

Кримінал
Вбивство у домі Кожари. Навіщо молода дружина ексміністра бере вину на себе?

57-річний Леонід Кожара та 41-річна Марина Козерод: подружжя політика та спортсменки – фігуранти кримінальної історії

фото з відкритих джерел

Дружина екс-міністра лише на 33-й день після трагедії «згадала», що винна – вона

Несподіване зізнання дружини колишнього міністра закордонних справ Леоніда Кожари у випадковому вбивстві медіаменеджера Сергія Старицького стало сенсацією. Адже спершу смерть Старицького кваліфікувалась як самогубство, а пізніше – як навмисне вбивство, і підозрювався сам Кожара.

Версія ж його молодої дружини, майстра спорту з боксу Марини Козерод така: вбила Старицького вона і зробила це випадково. «Коли я зайшла на кухню, Сергій (Старицький – ред.) вже ходив з пістолетом в руці, Льоня (Кожара - ред.) в цей час був нагорі, в туалеті», - пригадує вечір убивства 41-річна жінка.

На запитання, чому вона вирішила відібрати пістолет у гостя, Козерод відповіла: «Я злякалась. Кажу: Сергійку, додому пора, покладіть пістолет. А він щось невиразне бурмоче, розібрала тільки, що хоче вийти у двір, влаштувати салют. Я кажу, який салют, що люди скажуть. Пістолет же бойовий. Стала до нього обличчям, щоб він мене зрозумів. Навіть не знаю, розумів - не розумів. Я намагалася забрати пістолет, я не виривала його, я тиснула Сергію на руку. Я до себе, а він на себе. Я другою рукою... Він слабшає, падає і постріл. Я пістолет руками не чіпала», - запевняє жінка.

Козерод визнала, що «ніхто і ніколи» не перевіряв її версію щодо ненавмисного вбивства, а її свідчення не досліджувалися на слідчому експерименті.

Як відомо, Сергій Старицький загинув у результаті пострілу із вогнепально зброї 21 лютого. Відомо, що Кожара та підприємець, медіаменеджер Сергій Старицький під час надзвичайної події перебували в стані сильного алкогольного сп’яніння. Спершу справа кваліфікувалась як «самогубство», однак уже наступного дня, 22 лютого, слідчі перекваліфікували її на «умисне вбивство». Одразу провести слідчі дії не вдалося – через тиждень після трагедії Кожара ліг у Феофанію із серцевим нападом. За відсутності господаря помешкання провести слідчі дії не вдалося. Слідчі змогли зайти до будинку Кожари та провести певні слідчі дії лише 5 березня. Затримали ексміністра 25 березня, а за два дні суд відправив його за грати: застосував до запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у 14,1 млн грн до 25 травня.

У будинку ексміністра Кожари вбили бізнесмена СтарицькогоУ будинку ексміністра Кожари вбили бізнесмена Старицького

Як вже розповідав раніше «Главкому» Олексій Носов, партнер юридичної компанії «Міллер», представник інтересів родини Старицького, Старицький та Кожара давно товаришували. «Вони спілкувалися. Інколи зустрічалися, нечасто. Ворожнечі не було», - зазначав представник родини покійного.

Кінцева мета рідні Старицького, за словами Носова, це «забезпечити об’єктивне та оперативне досудове розслідування».

Чи давно  у матеріалах справи з’явилась версія про те, що Старицького вбила дружина Кожари?

Версія, озвучена у суді вперше прозвучала лише у день, коли Леоніду Кожарі оголосили про підозру – у минулу середу. До цього, за 33 дні, ніхто не згадував про це. Що б вони (Кожара з Козерод) не казали, у слідства не було матеріалів щодо можливого вбивства пані Мариною. Понад те, ввечері 21 лютого (коли сталася трагедія), коли справа ще кваліфікувалася як самогубство, поліція також нічого не почула від Козерод про випадковий казус, про який  вона заявила у суді. Інакше кваліфікації «самогубство» не було б. До речі, щодо версії про самогубство у подружжя також не було жодних зауважень (ані в той день, коли це сталось, ані пізніше – протягом 33 днів).

Затримання ексголови МЗС Леоніда Кожари за підозрою у вбивствіЗатримання ексголови МЗС Леоніда Кожари за підозрою у вбивстві

Нагадаю, перша спроба проведення слідчих дій  на початку березня провалилась – через те, що господар помешкання нібито знаходився у лікарні. Другу спробу проведення слідчих дій, через день, також намагалися зірвати. Якби Кожара з дружиною хотіли сприяти слідству, вони б поводилися інакше. На слідчому експерименті були обидва адвокати Кожари, вони також не повідомили про версію, яка з’явилась за день до обрання запобіжного заходу.

Для чого 41-річній Марині брати вину на себе?

Моя особиста думка, це така тактика захисту. Є один постріл, одна куля, яка вбила Сергія Старицького. Не можна за один постріл притягнути до відповідальності двох людей. Якщо у слідства є докази, що стріляв Кожара, а тут Козерод робить заяву, що випадкова вбивця – вона. Таким чином відбувається заплутування слідства, а також сіються сумніви і у слідства, і у суспільства. Проте важливо перевірити цю версію, оскільки мета – щоб слідство дійсно встановило всі обставини вбивства Сергія Старицького.

Напевно ж, результати експертиз все-таки допоможуть встановити, хто справді стріляв. Для чого ж тоді заплутувати?

Враховуйте, що таке заплутування – це поки що єдина тактика захисту, яку ми бачимо. Але ж сумніви дають підстави, скажімо, для клопотань про повторення експертиз. А це все час, який вони використають для вигадування нових кроків, тактик захисту, затягувань строків. Кінцева мета – уникнути відповідальності.

Їм потрібно затягнути досудове слідство на рік, аби сплив передбачений законом максимальний термін з моменту оголошення підозри?

Я не думаю, що саме це передбачає їхня тактика. Затягнути на рік практично неможливо, і я думаю, слідство ретельно за цим стежитиме. Їхня задача у більшій мірі відволікати, оскаржувати певні докази, ініціювати нові слідчі дії. І чергова експертиза (через знищення об’єкта чи спливання певних термінів) вже не зможе дати відповідей, наприклад.

Який наразі правовий статус у Кожари та його дружини?

Кожара підозрюваний, Козерод, за нашою інформацією, навіть не свідок. Хоча можливо, її вчора ввечері чи сьогодні вранці допитали і статус змінився. Точно будемо знати трохи пізніше. Але з аналізу її публічних коментарів – вона ще не допитувалась і, власне, її бажання виключно декларативні: тобто вона тільки пише, що готова давати свідчення.

Які подальші дії слідства?

Далі слідство має отримати результати експертиз, крім того, слідство допитає Козерод, свідків, понятих. Після цього, якщо прокурор-процесуальний керівник вирішить, що йому достатньо матеріалів для доказів вини Кожари, він складе обвинувальний акт і направить справу у суд.

(Фото: Юридична компанія «Міллера»)Кожара підозрюваний, Козерод, навіть не свідок(Фото: Юридична компанія «Міллера»)

Чи передбачений якийсь термін від моменту оголошення підозри до моменту потрапляння до суду?

Два місяці, але слідство може продовжити цей термін, скажімо, якщо буде якась комплексна експертиза, яка вимагатиме багато часу. Виходить, кінець травня.

Чи має родина жертви доступ до усіх матеріалів справи?

Виникають певні складнощі, але ми їх вирішуємо.

Я б не сказав, що маю якісь підстави говорити про якусь нечесну гру. Є певна затримка із ознайомленням із матеріалами справи. У п’ятницю ми запросили, і лише сьогодні нам мають надати певні матеріали. Але я це пов’язую лише із банальним браком часу у слідства та прокуратури. Якщо не отримаємо якихось матеріалів, тоді говоритимемо про приховування. Поки що таких підстав немає.

Чи будете ви встановлювати, чи справді у Кожари був серцевий напад, від якого він лікувався у Феофанії через тиждень після трагедії?

Для цього не потрібно проводити жодних експертиз. Ми звернулися до слідства із клопотанням про тимчасовий доступ до документів лікарні Феофанія, у яких буде вказано, чи справді Кожара туди поступав та з яким діагнозом. Але це не може вплинути на факт підтвердження його вини.

Ви можете перерахувати, які експертизи проводилися і які ще заплановані?

На жаль, не можу – це таємниця слідства.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: