«Реставратори» не морочили собі голови і перекрили ханську мечеть в окупованому Криму іспанською черепицею

«Реставратори» не морочили собі голови і перекрили ханську мечеть в окупованому Криму іспанською черепицею
Ханський палац у Бахчисараї, 19 грудня 2017 року

Екс-директорка музею-заповідника «Ханський палац» наголошує на тому, що реставраційні роботи проводяться без експертиз та наукових досліджень

У Криму з кінця 2017 року відбувається варварський демонтаж покрівлі ханської мечеті у Бахчисарайському палаці. На цьому наголошує колишній директор музею-заповідника «Ханський палац» Ельміра Аблялімова в інтерв’ю «Главкому».

Бахчисарайський ханський палац – це комплекс із різних будівель. Сюди входить палацовий майдан, північна брама, гарем, соколина вежа, ханський цвинтар, світський корпус, велика ханська мечеть, набережна з трьома мостами та ін. Це велика територія близько п’яти гектарів.

«Перший етап «реставрації» окупанти почали з ханської мечеті. З кінця 2017 року ми спостерігаємо варварський демонтаж її покрівлі. Станом на сьогодні повністю демонтована черепиця – «татарка», яку було виготовлено кустарним способом. Її складно нині зібрати по всьому Криму, також виникають труднощі з її очищенням. Тому «реставратори» не морочили собі голови і перекрили іспанською черепицею під назвою «Монах і монашка», яка за своїми параметрами відрізняється від «татарки». А «татарку» уже розтягують охочі на свої потреби», - розповідає Аблялімова.

За її словами, демонтовано практично всі дерев’яні конструкції покрівлі.

«Ці роботи окупанти називають першочерговими протиаварійними роботами. Але вони були проведені без попередніх науково-дослідних, історично-культурних експертиз. Тобто основний принцип будь-яких реставраційних робіт – принцип науковості – не було взято до уваги. А також ми бачимо застосування сучасних будівельних норм і правил на об’єкті 16 століття. Отже, ми втрачаємо автентичність ханської мечеті, втрачається естетика всього комплексу», - пояснює експертка.

Аблялімова додає, що другий етап «реставраційних» робіт полягає в тому, що головний корпус буде обнесено залізним каркасом. «Уже зараз заливається велика кількість бетону на території всього головного корпусу Ханського палацу. Ці роботи також проводяться без експертиз та наукових досліджень», - говорить вона.

Читайте також матеріал «Главкома»: Ельміра Аблялімова: Кримськотатарська культура заважає окупантам

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: