Дефіцит солі: дієтолог розповіла, чи можна вживати йодовану замість звичайної
Використання йодованої солі – це профілактика йодного дефіциту
Кам’яну сіль можна замінити морською або йодованою
Через зупинку «Артемсолі» багато хто зараз панічно скуповує сіль. Скільки людині потрібно цього продукту, якщо йдеться про здорове харчування, і чи варто відмовлятися від нього. Про це у коментарі «Главкому» розповіла дієтолог Світлана Фус.
«Людині на добу потрібно близько 5 грамів солі – це, так би мовити, на досол, решту ми отримуємо з продуктами, у яких вона і так міститься. Під час приготування ми можемо зменшити кількість солі, додавши замість неї трави, часник, лавровий лист. Однак і геть без солі теж не можна», – сказала Світлана Фус.
Дієтолог також розповіла про вживання йодованої солі.
«Якщо людина має захворювання щитоподібної залози, вживати йод їй треба контрольовано і після консультації лікаря. Для людей зі здоровою щитовидкою використання йодованої солі – це профілактика йодного дефіциту. Один грам йодованої солі вміщує десь до 40 мікрограммів йоду. Добова потреба йоду для дорослої людини 150 – 200 мкг. З цього слід і виходити. Перехід суто на йодовану сіль – це адекватно, якщо її кількість суттєво не перевищує добову потребу. Невеликий надлишок йоду для здорової людини не несе жодної шкоди для здоров’я», – сказала Світлана Фус.
Крім того, фахівчиня пояснила, що кам’яну сіль можна повністю замінити морською.
«Кухонна сіль, тобто сіль екстра – це сіль, яка проходить технологічну обробку. Вважається, що вона гірша за якістю, ніж морська чи кам’яна. Але давайте будемо реалістами: якщо йдеться про справжній дефіцит, коли вибору може не бути, то беріть ту, яка є», – підсумувала дієтолог.
Раніше дієтолог розповіла, якими продуктами краще запасатися, рятуючись від продовольчої кризи.
Нагадаємо, через військові дії та тимчасову окупацію Україна позбавлена доступу до 2,8 млн тонн пшениці.
Коментарі — 0