Науковці назвали фактор, що прискорює старіння

Науковці назвали фактор, що прискорює старіння
Вчені стверджують, що ожиріння буквально змушує організм старіти швидше

Дослідники зазначають, що надмірна вага погіршує якість життя та підвищує ризики розвитку різних захворювань

Вчені з Канади довели що надмірна вага – це те саме, що й передчасне старіння. У людей старшого віку зазвичай виникають проблеми з когнітивними та розумовими здібностями, підвищуються ризики раку, діабету та серцево-судинних захворювань. Примітно, що у людей з зайвою вагою ризики таких станів теж є, пише Study Finds.

Відтак, вчені зробили висновки, що ожиріння слід визначити передчасним старінням. Для дослідження вчені проаналізували понад 200 робіт, у яких йшлося про те, як ожиріння впливає на організм людини.

Усі вони свідчили про те, що зайва вага прискорює процеси старіння. Це відбувається через скорочення тіломір – так званих «захисних ковпачків» хромосом.

Тіломіри захищають кінець хромосоми від зношування або від злиття з сусідньою хромосомою. Отже, тіломери – одноразові буфери на кінцях хромосом, що під час поділу клітини скорочуються; їх присутність захищає гени на хромосомі від зношування.

Люди, які мають надмірну вагу, мають значно коротші тіломіри ніж ті, хто має здорову вагу. До того, імунна система людей з ожирінням теж старіє та погіршується швидше, тобто вони мають вищі ризики захворіти навіть інфекційними захворюваннями, зокрема, грипом та мати ускладнення від хвороби.

Надмірна вага визначається індексом маси тіла 25-29.5. Ожиріння має три ступені, і починається з ІМТ 30 та більше. ІМТ, менший за 18.5, є замалий.

Приклад: вага = 68 кг, висота = 165 см (1.65 м)
Розрахунок: 68 ÷ (1.65 у квадраті)= 24.98

Щоб привести вагу в норму, слід врахувати шість факторів:

- Здорове харчування.
- Якісний сон.
- Гормональне здоров'я.
- Генетика.
- Психоемоційний стан.
- Достатня фізична активність

Тож, аби старість не застала вас передчасно, пам'ятайте, що надмірна вага – ваш ворог.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: