Супрун пояснила, чому не варто боятися «зношення» імунітету через велику кількість вакцин

Супрун пояснила, чому не варто боятися «зношення» імунітету через велику кількість вакцин

Голова МОЗ наголошує на тому, що для боротьби з кором чи дифтерією власного імунітету недостатньо

«У вакцинах є токсини», «занадто багато щеплень зношують імунітет» або ж навіть «вакцини створені, аби контролювати людство».  Такі аргументи проти вакцинації є досить поширеними, наголошує в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. За словами міністра, поряд із беззаперечними науковими доказами щодо дієвості та безпечності вакцин, зібраних десятиліттями, ці твердження виглядають м’яко кажучи безглуздо.

Зазначається, що ще 100 років тому діти отримували лише одне щеплення від вітряної віспи. 40 років по тому — вже існували вакцини від п'яти хвороб (дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту та натуральної віспи). Сьогодні в Україні діти отримують щеплення від 10 небезпечних хвороб.

Разом зі збільшенням кількості інфекційних хвороб, для профілактики яких проводять щеплення, та використання комбінованих вакцин (коли одна вакцина захищає проти кількох інфекцій) у багатьох батьків сформувалось уявлення, що через це зростає так зване антигенне (компоненти вакцини, до яких власне і формується імунітет) перевантаження імунної системи та її «зношення». Тобто імунітет їхньої дитини не зможе впоратися з щепленням кількома вакцинами одночасно.

Таке хибне сприйняття, за словами Супрун, сформувалось через уявлення — що більше мікробів потрапляє в організм, то сильніше перевантажується імунна система. Однак, на думку міністра, це твердження суттєво недооцінює силу імунної системи та, навіть навпаки, переоцінює кількість «чужорідної» речовини - антигенів, що містять вакцини.

«Імунна система людини сформувалася як така, що здатна впізнавати велику кількістю антигенів одночасно. Фактично щодня сторонні речовини, до прикладу, в пилі чи бруді, чи з їжею, чи з аерозолем або при поцілунках від інших людей потрапляють в наш організм та розпізнаються імунною системою з формуванням відповіді - імунітету. Мікроби, що є причиною того самого болю у горлі або застуди дають дитині більше антигенів, ніж будь-яка вакцина (https://goo.gl/XDAHzK). Тож мікроби в організм потрапляють постійно та «натренований» імунітет від них нас захищає», - пояснює Супрун.

Міністр наголошує, що імунітет дитини достатньо сильний, щоби боротись з такими щоденними викликами. Але цього не можна стверджувати, коли йдеться про інфекційні хвороби. Для боротьби з кором чи дифтерією власного імунітету недостатньо. Тому так важливо отримати захист від усіх небезпечних хвороб ще в ранньому віці, та не забувати про повторні щеплення (ревакцинація) і в дорослому.

«Чи існує небезпека для імунітету, коли дитина отримує щеплення проти кількох хвороб одночасно? Однозначно — ні», - пише Супрун, наводячи у якості аргументу низку досліджень потенційної взаємодії багатокомпонентної вакцини від кору (КПК) та вакцин для профілактики наступних хвороб або введення вакцин проти різних інфекцій:

  • вітряної віспи (https://goo.gl/3BcQDu, https://goo.gl/Tp132U)
  • багатокомпонентної вакцини проти дифтерії-правця-кашлюку (АКДП) та поліомієліту (ОПВ)
  • багатокомпонентної вакцини проти дифтерії-правця-кашлюку-хемофільної інфекції (АКДП+Хіб) та вітряної віспи(https://goo.gl/H1Tywo)
  • окремо проти гемофільної інфекції (Хіб-інфекції)

Супрун наголошує, що це лише мізерна частина від проведених досліджень, що не виявили пригнічення імунної відповіді при одночасному введенні кількох вакцин і в жодному з досліджень не було зафіксовано зниження імунної відповіді чи пригнічення імунної системи. При чому щеплення проти цих хвороб проводили в один день.

«Існують беззаперечні докази, що вакцини не «зношують» імунітет та викликають безпечну та ефективну реакцію — створюють захист. Не потрібно відкладати вакцинацію для того, аби «розвантажити» імунітет дитини. Такі дії можуть позбавити захисту вашої дитини від небезпечних хвороб», - говорить Супрун.

Голова МОЗ наголошує, що вакцинація за календарем профілактичних щеплень є безоплатною. Її можна зробити у вашого сімейного лікаря або педіатра. «Збережіть собі цей календар та не пропускайте вакцинацію!» - резюмувала Супрун.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: