Як позбутися нітратів з овочів та фруктів у домашніх умовах

Як позбутися нітратів з овочів та фруктів у домашніх умовах
Нітрати негативно впливають на організм людини
фото з відкритих джерел

Добова норма нітратів, що надходять в організм дорослої людини разом з їжею, є 5 мг на 1 кг ваги тіла

Сезон літніх овочів та фруктів іде поряд із сезоном надходження до організму людини найбільшої кількості нітратів. Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму. Шкідливими вони стають тільки тоді, коли їх кількість значно перевищує допустимі норми. Потрапляючи в організм, нітрати під впливом хімічних реакцій перетворюються в нітрити.

Головне управління Держпродспоживслужби у місті Києві розповіло, як зменшити кількість шкідливих речовин в домашніх умовах.

Безпечною добовою дозою нітратів, що надходять в організм дорослої людини разом з їжею, є 5 мг на 1 кг ваги тіла. Високонітратними рослинами є коренеплоди (морква, столові буряки, редька, редис) та городня зелень (салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь). Середньонітратні – картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки. Низьконітратні – фрукти і ягоди.

  • Замочити листові овочі у воді на 1,5 години, періодично міняти воду, пізніше промити та використовувати тільки листя, оскільки стебло вбирає найбільше нітратів.
  • Ретельно мити та чистити овочі. Зрізати біля хвостика (огірки, помідори, редиска); біля хвостика і стебла (буряк, морква); викидати верхні листки капусти, не використовувати качан.
  • Не зберігати довго салати та зіпсуті овочі при кімнатній температурі, оскільки нітрати в таких умовах швидко переходять в нітрити.
  • Готувати страви з овочів в емальованому посуді.
  • Вживати продукти з великою кількістю вітаміну «С» – чорну, червону, білу смородину. «Висячі» ягоди, як і фрукти (яблука, сливи, вишні, черешні, виноград) не накопичують нітратів.

Раніше МОЗ розповіло, як вберегтися від зараження холерою.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: