Чим відомий Богуслаєв: зради та скандали

Чим відомий Богуслаєв: зради та скандали
Богуслаєв та його юна шанувальниця
фото з відкритих джерел

Політик та бізнесмен був фігурантом багатьох гучних справ

Ексвласник компанії «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв, якого звинувачують у держраді, запам’ятався не лише проросійськими поглядами, а й численними скандалами. «Главком» зібрав основні з них.

В’ячеслав Богуслаєв розпочав політичну кар’єру як позаштатний радник 1-го президента України Леоніда Кравчука. Згодом був довіреною особою двох претендентів на пост глави держави – Леоніда Кучми та Віктора Януковича.

Після приватизації колишнього державного заводу «Моторобудівник» у Запоріжжі, який був перейменований у «Мотор Січ», Богуслаєва звинувачували в тому, що для отримання контролю над підприємством він використав фіктивні документи. Так, розпочате за цією справою слідство вважало, що інвентаризація була проведена з порушенням норм і регламентів і з заниженням вартості активів заводу. Деякі ЗМІ писали, що Богуслаєву допомогли політичні зв'язки, зокрема – з Кучмою. У результаті частину акцій повернули державі.

Коли президентом став Віктор Ющенко, Богуслаєв активно критикував нового главу держави і його команду. Відповідь не забарилася – влада поставила під сумнів легальність приватизації «Мотор Січі» – підприємство потрапило до списку об'єктів, «вкрадених у держави» і таких, що підлягають реприватизації, а проти керівництва заводу було порушено кілька кримінальних справ за ухилення від сплати податків.

Напередодні президентських виборів 2010 року регіонал Богуслаєв вирішив підтримати тодішню прем’єрку Юлію Тимошенко. Ходили чутки, що він навіть мав намір назвати нову модель літака на її честь – «Юля». За такий політичний реверанс регіонали виключили Богуслаєва з партійного списку, він балотувався за мажоритарним округом.

У 2013 році в інтернеті розповсюдили знімок нардепа, який відпочивав у московському ресторані з молодою дівчиною. Причому на фото дівчина тримала 74-річного одруженого Богуслаєва за геніталії. Як з'ясували ЗМІ, на фото була 21-річна уродженка Запоріжжя Олена Неборачко, яка мала славу затятої тусовщиці.

Чим відомий Богуслаєв: зради та скандали  фото 1

У Верховній Раді нардеп мав славу затятого прогульника, його також ловили на кнопкодавстві. У січні 2014 року Богуслаєв голосував за пакет «диктаторських законів» Януковича, які суттєво обмежували права громадян та свободу слова. Був одним із співавторів скандального звернення депутатів Партії регіонів та КПУ до польського Сейму про визнання Волинської трагедії геноцидом поляків.

Чим відомий Богуслаєв: зради та скандали  фото 2

У 2014 році російські бойовики «ДНР» захопили місто Сніжне Донецької області, де розташовувався Сніжнянський машинобудівний завод, що входить до складу «Мотор Січі». За деякими даними, росіяни вивезли все обладнання на територію РФ, а на місці заводу тепер розташована база для ремонту військової техніки. Однак у 2016 році СБУ відкрила кримінальне провадження щодо фінансування тероризму представниками заводу «Мотор Січ», оскільки підприємство нібито зберігало контроль над заводом та платило бойовикам.

Після окупації Криму Росією і початку російської збройної агресії на Донбасі «Мотор Січ» також звинувачували у продажах авіамоторів для російських військових літаків. Для прикриття угоди під виглядом технічного обслуговування нібито проводилися через Білорусь. У Білорусі «Мотор Січ» Боуслаєва ще у 2011 році отримала близько 60% акцій Оршанського авіаремонтного заводу за інвестиційним договором про комплексний розвиток. Але у 2018 році прокуратура Білорусі порушила справу проти посадовців української компанії за заподіяння збитків в особливо великому розмірі. Незабаром президент Білорусі Олександр Лукашенко відібрав у Богуслаєва завод, заявивши про його передачу у власність білоруської держави.

У 2018 році пряме постачання деталей двигунів в РФ з «Мотор Січі» припинилося, компанія почала відправляти безпосередньо в Росію тільки двигуни для газонокосарок, сепаратори для молока та обладнання для електростанцій. Одночасно «Мотор Січ» почала масово постачати деталі для двигунів до Боснії та Герцеговини, на нову компанію DOO Inzeniring BN. За даними міжнародної митної бази Importgenius, надалі ця боснійська компанія надсилала деталі для гелікоптерів до РФ на дві російські фірми Богуслаєва – «ВКМС» та «ВК-МС».

У квітні 2018 року співробітники СБУ проводили обшуки у «Мотор Січі». Було встановлено, що посадові особи підприємства продали контрольний пакет акцій іноземним компаніям, афільованим з китайською фірмою Beijing Skyrizon. Відтак Служба безпеки України в порушила справу про «диверсію» – мовляв, потужності заводу новий власник може вивезти з України, а сам завод знищити. Перекидання більш ніж 50% акцій та активів підприємства, за версією правоохоронців, могли призвести до ліквідації й повного знищення єдиного унікального заводу з виробництва авіадвигунів.

2019 року розгорівся новий скандал в українській оборонній промисловості. Тоді проєкт «Наші гроші» провів розслідування та з’ясував, що запорізьке підприємство «Мотор Січ» постачає комплектуючі для двигунів до Росії, у тому числі для військових гелікоптерів та літаків.

Журналісти стверджували, що на авіаційному підприємстві «Мотор Січ» обслуговують двигуни російських військових гелікоптерів.

Нагадаємо, «ввечері, 22 жовтня «Главком» першим повідомив, що директора одного із найбільших запорізьких підприємств В'ячеслава Богуслаєва затримали силовики.  Ексвласника «Мотор Січ» В'ячеслава Богуслаєва звинувачують у держзраді. Йому загрожує довічне ув'язнення.

Також СБУ повідомила подробиці затримання Богуслаєва

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: