Окупанти примусили 12 тисяч українців з Криму відслужити в армії РФ

Окупанти примусили 12 тисяч українців з Криму відслужити в армії РФ

Окупанти в Криму незаконно примушують українців служити в російській армії – правозахисники

З останньою призивною кампанією до окупаційної армії вже рекрутовано дві з половиною тисячі хлопців

Окупаційна влада заохочує юних кримчан йти в ряди російської армії. За чотири роки військо Російської Федерації поповнило близько 12 тисяч українців з окупованого Криму, хоча це суперечить міжнародному гуманітарному праву, інформує Кримська правозахисна група.

Зокрема, дві з половиною тисячі хлопців потрапили в пастку осіннього російського призову, який стартував в жовтні і триватиме до кінця 2018 року.

Російські ЗМІ з гордістю повідомляють кримчанам про новий сезон призову в російську армію. Правда, не згадують про те, що кампанія - незаконна.

«Це грубе порушення міжнародного гуманітарного права, тому що женевська конвенція 1949 року забороняє закликати жителів окупованих територій в армію окупаційної держави», - пояснила експерт Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова в коментарі 24 каналу.

Тим часом щорічно кількість призовників зростає: якщо в 2015 їх було менше 500, то зараз майже три тисячі. І, як не дивно, за останні чотири роки окупації ентузіазм йти в армію у юних кримчан тільки збільшується. А все тому, що їх заохочують з дитинства, в школах, університетах, створюють спеціальні юнацькі табори, де навчають поводитися зі зброєю. А на тих, кого не переконали - тиснуть криміналом.

«Всього 40 справ уже відкрито, в 33 вже винесені вироки», - зазначила Сєдова.

Ухилитися від армії окупанта можна, кажуть правозахисники: не ставати на військовий облік, не отримувати російський паспорт, хоча до цього теж примушують, їхати в Україну вчитися, працювати.

«Примус служити в армії окупанта - військовий злочин», - відзначають в Кримській правозахисній групі. Там вже зібрали і передали до Міжнародного кримінального суду кілька сотень доказів. Сподіваються, що світова Феміда відкриє виробництво якомога швидше. Що, в свою чергу, повинно прискорити деокупацію півострова.

Нагадаємо, 17 жовтня в місті Керч стався вибух та стрілянина у політехнічному коледжі.

Оприлюднено відео з коледжу в момент стрілянини, яку відкрив один із студентів – 18-річний Влад Росляков, який згодом застрелився.

Російські ЗМІ опублікували запис з камери спостереження, як Росляков розраховується за боєприпаси в магазині. Російські журналісти показали місце, в якому, як стверджується, тренувався стріляти та застосовувати вибухівку Росляков.

Внаслідок трагедії в коледжі загинули 20 людей.

Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальне провадження за статтею теракт через події, що сталися у коледжі в окупованій Керчі. 

Водночас у Слідкомі РФ заявили, що перекваліфікували кримінальну справу щодо трагедії в коледжі Керчі, порушену за ст.205 КК РФ (теракт), на ч. 2 ст.105 КК РФ (вбивство двох і більше осіб загальнонебезпечним способом).

У Керчі 19 жовтня відбулася церемонія прощання із загиблими.

Людина, яка влаштувала стрілянину і вибух у керченському політехнічному коледжі, не могла діяти сама. Про це розповів експерт Київського наукового-дослідного інституту судових експертиз Юрій Ірхін, коментуючи офіційну версію російського слідства про події в Керчі 17 жовтня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: