Ключковський розповів, як правильно прописати у Конституції ЄС та НАТО

Ключковський розповів, як правильно прописати у Конституції ЄС та НАТО
Юрій Ключковський

Політик підкреслив, що задля вступу до євроатлантичних структур конституційні зміни не обов'язкові

Український політик, конституціоналіст Юрій Ключковський вважає, що інформацію про євроінтеграційні зміни найбільш доречно буде внести до преамбули Конституції, а не до її основної частини. Свою думку Ключковський пояснив у коментарі «Главкому».

Він зауважує, що преамбула не несе прямого правового навантаження, вона є ідейним чи ідеологічним формулюванням. А тому внесення євроінтеграційних змін до цієї частини Конституції є найбільш доцільним.

«Все решта, окрім преамбули, має юридичне значення, зобов'язання. Такі речі як євроатлантична інтеграція, яка залежить не тільки від України, не може міститися у тій частині Конституції, яка прямо нас до чогось зобов'язує. Якраз прагнення мають бути записані там, де прописані ідеологічні речі», - говорить конституціоналіст.

Ключковський зауважує про необов’язковість якихось конституційних змін задля вступу до євроатлантичних структур і навіть наводить досвід Латвії. «Латвія змогла вступити до ЄС на основі Конституції 1922 року, хоча в документі прописана непорушність суверенітету держави. Але це не завадило цій країні вступити до ЄС. Залежить все від того, яким є загальний настрій суспільства, чи має воно бажання для вступу. Тут важливіше взяти і зробити, а не проголошувати. Проголосити можна хіба для того, щоби потім нікому не хотілося від цього наміру відрікатися», - резюмує експерт.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко під час великої прес-конференції у Києві виступив за те, щоб у Конституції було зафіксоване прагнення України до членства в Європейському союзі та НАТО. Він переконаний, що внесення євроатлантичної інтеграції до Основного закону стало би страховкою від радикальних змін політики держави у майбутньому та «імперативом для всіх політичних сил на роки вперед». Багато хто розцінив заяву президента як елемент підготовки до президентських виборів, оскільки євроінтеграційні зміни Конституції – вдала «фішка» на майбутніх перегонах. 

Читайте також матеріал «Главкома»: Як Порошенко мінятиме Конституцію? Усі варіанти та їхні наслідки

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: