«Ура, товарищи!» Промова Зеленського надихнула соцмережі

ТЕМА ДНЯ
«Ура, товарищи!» Промова Зеленського надихнула соцмережі

Згадування Зеленським у спічі своїх попередників обурило команду Петра Порошенка

фото: president.gov.ua

Президент і його команда зарядили країну позитивом

Після жорсткої позапланової пресконференції президента Володимира Зеленського, сьогоднішнє звернення глави держави було організовано так, щоб переконати суспільство: країна йде у правильному напрямку.

Першим ділом Офіс президента потурбувався, аби мітингувальники не зіпсували інформаційний фон на вулиці. Ще на світанку центр міста заблокували правоохоронці, дістатися парламенту можна було тільки за перепустками чи акредитаційними картами журналіста тощо. За даними Патрульної поліції Києва, під час акцій протесту в центрі Києва були залучені понад 3 тис. поліцейських і 1,5 тис. військовослужбовців Нацгвардії.

По-друге, влада потурбувалась про антураж всередині Верховної Ради. Пропрезидентська фракція організувала максимальну підтримку лідера: майже всі «слуги» прийшли в однакових футболках із принтом «За президента, проти олігархів». Очевидно, це відсилка до улюбленої фішки президента – деолігархізації та конфлікту Зеленського із Ахметовим, який загострився в останні тижні.

І третє – власне сама промова гаранта. Спічрайтери президента постаралися зробити спіч максимально позитивним, орієнтованим на здобутки: Зеленський намалював ідеалістичну картинку – тільки досягнення, тільки райдужні перспективи.

Нардепи президентської фракції прийшли в однакових футболках (фото: rivne24.info)Нардепи президентської фракції прийшли в однакових футболках (фото: rivne24.info)

Не обійшлося без курйозів. «Слуга народу» Данило Гетьманцев на футболку одягнув піджак, який прикрив частину надпису. У підсумку на грудях депутата виднілось лише «…Президент ти олігарх…».

Гетманцев поверх футболки одягнув піджак, який прикрив частину надпису (фото: Баба і кіт/Facebook)Гетманцев поверх футболки одягнув піджак, який прикрив частину надпису (фото: Баба і кіт/Facebook)

«Слуги» у захваті

Футболки – не єдиний фокус, який «слуги» застосували для створення позитивної атмосфери від виступу Зеленського. Нардепи пропрезидентської фракції одразу після закінчення промови дружно розродилися схожими дописами у соцмережах. Приміром, у Дениса Маслова та Лізи Богуцької прозвучали однакові формулювання, хоч і різними мовами: обидва зазначили, що промова була «надзвичайно сильною» та що «багато ще потрібно буде зробити».

Скріншот з Facebook-сторінки МасловаСкріншот з Facebook-сторінки Маслова

Скріншот з Facebook-сторінки БогуцькоїСкріншот з Facebook-сторінки Богуцької

Колега Маслова і Богуцької Богдан Яременко був ще красномовнішим: на його думку, промова не просто сильна, а «динамічна, оптимістична, натхненна». Роксолана Підласа підрахувала усі озвучені Зеленським економічні здобутки – раптом хтось недочув: «розмір економіки вперше досягне рекордного рівня за період Незалежності. Понад $195 млрд», золотовалютні резерви зросли до позначки у $30 млрд, збудували 13000 км доріг тощо.

Нардепи монобільшості аплодувати ледь не кожному слову Зеленського. Причому п’ять разів «слуги» плескали стоячи. Особливо відзначився нардеп Микола Тищенко, телекамери зафіксували його особливий захват промовою лідера.

Микола Тищенко ледь не вискакував зі свого місця, щоб тільки продемонструвати: він у захваті від звернення гарантаМикола Тищенко ледь не вискакував зі свого місця, щоб тільки продемонструвати: він у захваті від звернення гаранта

Така поведінка соратників президента спровокувала лавину критичних оцінок. «Занадто багато було аплодисментів. Хоча розумію, що гаранту без них дуже важко. У кожного з нас є свої слабкі місця», – пише журналіст Марина Шашкова.


«Нормальна Північна Корея!», – резюмує блогер Альона Яхно.

«Бурхливі оплески, які переходять в овацію. Усі встають», – коментує трансляцію користувач Аркадій Друкер, якому також різанула око частота схвальних оплесків.

Пересічні коментатори також не дуже схвально сприйняли суцільний «одобрямс»: «Спасіба, дарагой Леонід Ільїч», «Таке враження, що в секторі «Слуги народу» сиділи депутати – члени КПРС», «Пятирічку за чотири роки! Ура, товарищи!».

Де реальність, а де піар?

Поки ж соцмережі жартували, журналісти та експерти почали звіряти картину, яку намалював президент з реальністю.

Олег Деренюга, головний редактор сайту «НикВести», зацікавився оголошеною президентом «Національною програмою відновлення мостів». «Ані на сайті «Укравтодору», ані на сайті Мінінфраструктури, ні на сайті Кабміну немає такої програми. Минулого року «Укравтодор» публікував лише проєкт розпорядження прем'єр-міністра про схвалення концепції цієї програми. Досі немає ніде публічної інформації, чи підписав взагалі прем'єр це розпорядження. Вкотре переконуюсь, що спічрайтери та піарники живуть у світі «Великого будівництва», «Великої реставрації» та інших вигаданих програм, на кшталт цієї «Національної програми відновлення мостів», а державні інститути живуть у зовсім інших реаліях», – робить висновок Деренюга.

Згадування Зеленським у спічі своїх попередників, які буцімто їздили поганими дорогами, а гроші на ремонт клали собі до кишені, дуже обурило ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна. Після виступу гаранта ексурядовець опублікував великий допис, у якому прокоментував практично кожен здобуток, озвучений Зеленським.

«Добре, що Зеленський мене пам’ятає, погано, що він краде. У 2022 році борги Укравтодору вже складатимуть понад 140 млрд грн, два дорожні фонди. На ремонти з гарантією у три роки витрачено понад $10 млрд, а збудовано лише трохи більше 10 тис. км. В середньому 1 млн доларів за 1 км – це справді рекорд і «вперше»!», – пише Омелян.

Ексміністр також не лишив без уваги пасаж про виділення коштів урядом Дениса Шмигаля на розвиток армії: «Флот, ракети, дрони, рекордне фінансування армії – все красиве! Але чому за 2,5 року не було жодної ракети, а армія наприкінці року без пального, з боргами по зарплаті і без жодної нової ракети чи танка?!».

Омелян також нагадав президенту про стан фінансування медицини та освіти: «Медики вже задовбалися слухати про подвоєння їхньої зарплати і про перенасичення киснем в лікарнях з мільярду дерев. З якого року середня зарплата медика «24 тисячі»? Обіцяли в 2020-21, тепер у 2022 – і її знову не буде, бо в проєкті бюджету наступного року кошти на це в повному обсязі відсутні. Освітяни, які ще не відійшли від новин про зарплату у $4 тис. і що вони будуть жити як президент, тепер зрозуміли, що чекати треба президентського університету, кошти на будівництво якого візьмуть з тієї ж освіти».

Нардепи опозиційної фракції «Європейська Солідарність» ставлять питання щодо планів Зеленського про переговори віч-на-віч з главою країни-агресора Путіним.

«Ключове в зверненні Зеленського до парламенту: це прямі переговори з Путіним. Аби за столом перемовин сидів старий КДБіст і той, хто мріє заглянути йому в очі. Без наших міжнародних партнерів. Це – шлях до зняття санкцій з РФ, це сценарій Кремля. І Банкова планує цьому підіграти», пише нардеп Ірина Геращенко.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: