13 вересня – яке сьогодні свято та чого не можна робити

13 вересня – яке сьогодні свято та чого не можна робити
13 вересня церква згадує святого Кипріяна

Цього дня вшановується святий, на честь якого названа пандемія

Сьогодні відзначають День пам’яті жертв фашизму, День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України і День танкіста.

13 вересня церква згадує святого Кипріяна. Він походив з Карфагена та був єпископом місцевої церкви. Його вважають видатним християнським богословом. 

Положення пояса Пречистої Діви Марії

13 вересня — Покладення пояса Пресвятої Богородиці. Пояс Пресвятої Богородиці — дорогоцінна християнська реліквія. Історія присілка Заглини і святого джерела пов’язана з історією села Монастирок. На монастирській горі, за свідченням архівних документів, у XV–XVI ст. був монастир. Люди, переховуючись від навал татар, тікали до лісу, до ченця. Серед таких була й дівчина Маруся, якій під час молитви з’явилася Матір Божа. Маруся розповіла односельчанам і священику про те, що їй з’явилася Пречиста Діва і повела їх на місце появи. Але не всі повірили. Дитина плакала. Але раптом підвела очі вгору і побачила свою небесну гостю. Маруся сказали: «Вона тут, я її бачу». За проханням Богоматері дівчинка підійшла до гори і рукою розгорнула землю. Сталося чудо: з-під землі почало бити джерело. З того часу і донині місцеві жителі джерело називають «Марусею».

Перше зцілення завдяки цілющій воді відбулося у 1781 р. – до дівчинки повернувся зір.

Біля джерела парафіяни будували каплиці.У 1871 р. селяни власними пожертвами збудували св. каплицю Положення Пояса Пресвятої Богородиці. Але в другій половині двадцятого століття її неодноразово руйнували, але за одну ніч каплицю відновлювали вірні.У 1989 р. на тому ж місці збудована сучасна каплиця. Тут регулярно відбуваються Богослужіння і прощі (у травні), створено Марійський духовний центр який тепер розвивається під опікою греко-католицьких монахів . У 1872 році єпископ Перемиський Іван Ступницький надав джерелу у Заглиній статус відпустового місця і 13 вересня тут щорічно святкують празник Положення пояса Пречистої Діви Марії.

Купріянів день

У церкві1 3 вересня вшановується пам’ять святого Купріяна Карфагенського, який жив в III столітті і був відомий як єпископ Карфагена. Був вправним богословом, і більшу частину своїх творів присвятив питанням відступництва, причин, які його викликають. Крім того, саме Купріяна вважають творцем канонічного вчення про єдність церкви.

Він є автором трактату «Про смертність», де була описана страшна пандемія, що почалася 249 року і яку пізніше назвали на його честь чумою Кипріяна. 

У народі 13 вересня називали Журавлиним віче, оскільки вважали, що саме зараз журавлі збираються біля боліт, на луках і вирішують, як і куди їм відправитися на зимівлю.

13 вересня збирали урожай буряків, картоплі, моркви, журавлини.

До речі, цікаво, що журавлину не можна було збирати раніше 13 вересня – це, за прикметами, могло накликати біду на людину.

Так, вважалося, що жінка стане безплідною, а у хлопця нечиста сила розум вкраде.

Цікаво, що першою за ягодами в цей день відправляли людину, яка народилася 13 вересня – вважали, що вона знає дорогу, де росте багато журавлини.

Традиції та обряди

За повір’ям, на Купріянів день журавлі злітаються на болота і вирішують, коли і як здійснювати переліт на південь. За цю подію свято прозвали «Журавлине віче».

В цей день ходять на болота за журавлиною. Поводирем вибирають людину, яка народилася 13 вересня. Вважається, що її на підсвідомому рівні відомо, де знаходяться кущі з найбільшою і смачною ягодою. До вечора господині намагаються приготувати пироги з журавлиною і журавлинний кисіль.

До цього дня походи на болота в багатьох місцях заборонені. Той, хто знехтував правилом, накликає на себе і сім’ю біди.

З цього числа збирають урожай коренеплодів: моркви, буряка, ріпи, картоплі і т. д.

Народні прикмети на 13 вересня

  • Якщо журавлі летять не поспішаючи, між собою «розмовляють», осінь буде теплою.
  • Журавлі на південь летять не клином, а поодинці – наступний рік буде неврожайним.
  • Сніг, що випав в цей день, довго не протримається.
  • Лебеді збилися в зграї і летять на південь – до снігопаду.
  • Журавлі низько летять – зима м’якою буде. Якщо високо, то суворою.
  • Почути журавлиний крик – до дощу.
  • Горобину в цей день не збирали, щоб птахів не турбувати.
  • Молодик – до багатого врожаю журавлини.
  • Зібрані на Купріяна ягоди журавлини потрібно зашити в невеликий мішечок з синьої тканини і скрізь носити з собою. Тоді удача буде вас у всьому супроводжувати.
  • Побачити уві сні журавлину – до пліток і сліз.

Що не варто робити сьогодні?

  • Кажуть, що не можна ворожити та дивитися через ліве плече в моменти страху і тривоги
  • Не варто також сьогодні грати в азартні ігри.

Іменини

13 вересня День ангела імені відзначають:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: