Що робити, якщо більшість членів парафії не хочуть переходити у помісну церкву?

Що робити, якщо більшість членів парафії не хочуть переходити у помісну церкву?

Парафіяни, які опинились у меншості, можуть утворити свою громаду і використовувати спільно храм

Частина громади, не згодна з рішенням про зміну підлеглості своєї парафії, має право утворити нову громаду і укласти договір про порядок користування храмом і майном з їхнім власником. Іншими словами, якщо частина парафіян захоче перейти від церкви Московського патріархату до Української церкви, то вони мають право укласти свій договір на користування приміщенням, яке хочуть використовувати, ідеться у матеріалі «Главкому» «Як перейти з Московської церкви в Українську. Усі деталі нового закону».

На думку експертів, у законі залишатиметься право спільного користування храмами для богослужінь, але у більшості випадків церкви-антагоністи ним не користуватимуться.

Законом не заборонено функціонування релігійних громад церкви, чий центр знаходиться закордоном. Але щоб здійснювати свою діяльність на території України, їм треба цю підпорядкованість обов’язково зафіксувати у своєму статуті, або у додаткових документах під час реєстрації. Стосується це зокрема релігійних громад Московського патріархату.

Але для того, щоби перереєструвати статути у відповідності до закону, ухваленого 17 січня, парафії церкви Московського патріархату повинні будуть спочатку змінити свою назву, як того вимагає закон, ухвалений у грудні 2018 року, інакше перереєстрація для таких громад не відбудеться. «Їм (парафіям церкви Московського патріархату) був наданий термін для змін, протягом якого вони повинні ці зміни здійснити. Якщо вони це не зроблять, їх не перереєструють», - наголосив Микола Княжицький.

Тим часом екс-регіонали Вадим Новинський і Олександр Долженков вже зареєстрували постанову про скасування рішення парламенту. Новинський пояснив таке рішення тим, що перед ухваленням змін до внесеного у парламент законопроекту №4128 його слід було відкликати, а вже потім зареєструвати новий документ №4128д, який в підсумку і був ухвалений.

Нагадаємо, 17 січня депутати прийняли доопрацьований законопроект №4128-д «Про внесення змін до деяких законів щодо підлеглості релігійних організацій та процедури їх державної реєстрації зі статусом юридичної особи», який врегульовує перехід парафій до Єдиної церкви. За документ після декількох невдалих спроб проголосували 229 нардепів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: