ЗМІ: Справа Окружного адмінсуду - тест на незалежність Вищої ради правосуддя від минулої влади

ЗМІ: Справа Окружного адмінсуду - тест на незалежність Вищої ради правосуддя від минулої влади
Актом можливого тиску на суд стало засідання РНБО в квітні цього року, де рішення суду використовували для залякування населення кризою фінансової системи

Конфлікт представників колишньої влади з ОАСК може бути спровокований цілою низкою «незручних» судових рішень, в тому числі, у справі про Націоналізацію ПриватБанку

Справа проти суддів Окружного адміністративного суду Києва стане тестом на незалежність і неупередженість Вищої ради правосуддя.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна.

Як пише видання, конфлікт представників колишньої влади з ОАСК може бути спровокований цілою низкою «незручних» судових рішень, в тому числі, у справі про Націоналізацію ПриватБанку.

Актом можливого тиску на суд стало засідання РНБО в квітні цього року, де рішення суду використовували для залякування населення кризою фінансової системи. «Але кризи не сталося, і колишня влада вирішила «вдарити» безпосередньо по «непокірному» суду. Зараз є всі підстави вважати, що поки не змінилося керівництво Генпрокуратури та антикорупційних органів, колишня влада може продовжувати впливати на правоохоронні структури», - йдеться в матеріалі.

20 серпня Вища рада правосуддя буде розглядати клопотання прокуратури про відсторонення глави Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка і судді Ігоря Погрібінченка.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя наділена повноваженнями звільняти суддів з посади, переводити їх в інший суд, давати згоду на затримання чи арешт судді. Саме від цього органу багато в чому залежить забезпечення незалежної роботи суддівської гілки влади.

«Від того, яке рішення ВРП прийме щодо суддів Окружного адмінсуду, можна буде зробити висновок: до чого призведе можливе політичний тиск на членів Окружного адмінсуду і чи впливають представники колишньої влади на Раду», - пише РБК-Україна.

Крім того, справа Окружного адмінсуду продемонструє здатність ВРП захищати служителів феміди і зміцнювати авторитет правосуддя.

Раніше, коментуючи конфлікт навколо ОАСК, депутат Європейського парламенту від Великобританії Філіп Бенніон заявив, що «незалежна судова система є надзвичайно важливою для демократичних процесів в будь-якій країні».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: