Реформа ЄС від Макрона та нові політичні реалії в Берліні

Реформа ЄС від Макрона та нові політичні реалії в Берліні
Президент Франції Еммануель Макрон

Президент Франції Еммануель Макрон запропонував масштабну реформу Євросоюзу. Та чи підтримає його реформаторські ініціативи майбутній уряд ФРН, який очолить Анґела Меркель?

Президент Франції Еммануель Макрон представив широкому загалу плани масштабної реформи Європейського Союзу. У виголошеній у вівторок, 26 вересня, в паризькому університеті Сорбонна промові Макрон висловився за створення посади міністра фінансів Єврозони та багатомільярдного спільного бюджету Єврозони.

Крім того, глава французької держави пропонує змінити правила оподаткування в усіх країнах-членах Єврозони. Серед озвучених ним ініціатив - і створення єдиного парламенту для країн ЄС, що мають спільну європейську валюту. На думку Макрона, такий парламент слід наділити широкими повноваженнями. Ще однією темою, де, на переконання Макрона, країнам ЄС слід істотно поглибити співпрацю, є оборонна галузь. Він пропонує зокрема спільний оборонний бюджет ЄС та спільні сили реагування.

У списку запропонованих нинішнім господарем Єлисейського палацу ініціатив також створення спільної служби захисту населення від наслідків природних катастроф та поглиблення співпраці європейських спецслужб. Макрон прагне й покращення координації дій задля подолання кризи біженців. Французький президент не оминув увагою і запровадження єдиних для всього ЄС ідентифікаційних документів.

Та для того, щоб реалізувати всі ці пропозиції, Макрону не обійтися без підтримки з боку Берліна, де саме зараз, після виборів, активно обговорюють питання формування дієвої урядової коаліції. І далеко не всі потенційні учасники майбутньої урядової коаліції ФРН готові безоглядно пристати на пропозиції Макрона.

У ХДС під реформами ЄС розуміють дещо інше

Партія Анґели Меркель (Angela Merkel) Християнсько-демократичний союз (ХДС), що отримала на останніх виборах мандат на формування нового уряду, виступає за реформу ЄС. Утім, реформування Євросоюзу взагалі та Єврозони зокрема в ХДС розглядають дещо інакше, ніж Макрон.

Приміром, як Меркель, так і її політична сила у цілому позитивно відгукуються про створення посади міністра фінансів Єврозони. Утім, вони не погоджуються з Макроном щодо того, наскільки широкими мають бути повноваження такого посадовця.

Те саме стосується й бюджету Єврозони: тоді, коли Макрон говорить про спільний бюджет, обсягом в багато мільярдів євро, Меркель розуміє під цим терміном значно скромніші суми.

Мета Меркель - сформувати стабільний уряд ФРН, тож поки що вона не проводить чітких ліній розмежування щодо європейської політики, щоб отримати більше маневру під час переговорів задля формування урядової коаліції.

ХСС готова сприйняти не все

Незмінна партнерка ХДС, сестринська баварська партія Християнсько-соціальний союз (ХСС) не готова йти на всі пропозиції щодо реформ ЄС. Виступаючи 26 вересня у Берліні, голова ХСС Горст Зеегофер (Horst Seehofer) заявив, що його політична сила не погодиться з усіма ініційованими французьким президентом або головою Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером реформами ЄС. «Там (в пропозиціях щодо реформ. - Ред.) було дещо, що на даний момент не можна сприйняти», - наголосив Зеегофер, слова якого наводить інформагенція Reuters.

Щодо Єврозони, то керівник союзної Меркель політичної сили наголосив на необхідності дотримання стабілізаційних критеріїв. Він також висловився проти пропозицій розширення Шенгенської зони без забезпечення належного захисту зовнішніх кордонів ЄС, якого наразі, на його думку, «фактично» немає.

Вільні демократи проти спільного бюджету Єврозони

Потенційний партнер ХДС/ХСС по урядовій коаліції - Вільна демократична партія (ВДП) - рішуче виступає проти створення спільного бюджету Єврозони. Лідер ВДП Крістіан Лінднер (Christian Lindner) вже встиг застерегти, що сплата коштів у спільний бюджет для того, щоб фінансово покривати видатки французького уряду чи розплачуватися за економічні прорахунки уряду Італії стануть «червоною лінією».

Так само вільні демократи рішуче відкидають можливість створення посади єдиного міністра фінансів у ЄС. Крім того, ВДП виступає за так звану «Європу різних швидкостей». На практиці це означає умовний розподіл ЄС на північноєвропейські дисципліновані у фінансовому плані країни, що утворюють авангард, та на решту країн, що плентають у хвості. Як і ХСС, у ВДП наголошують на необхідності безумовного виконання прописаних у спеціальних угодах умов фінансової дисципліни для країн-членів Єврозони.

Зелені обома руками за реформу

З усіх представлених в Бундестазі партій Німеччини Зелені, котрі позиціонують самі себе як найбільш проєвропейську партію, в цілому найактивніше підтримують пропозиції Макрона.

Самі засади партії передбачають поглиблення інтеграції в межах ЄС. Зелені також категорично відкидають розподіл країн-членів ЄС на будь-які умовні групи. Крім того, один зі співголів партії Джем Ездемір (Cem Özdemir) заявляв, що самих лише спроб врятувати постраждалі від економічно-фінансової кризи країни ЄС замало.

Утім, Зелені ще не визначилися, чи готові вони підтримати пропозиції Макрона щодо створення спільного бюджету Єврозони.

Що це означає для потенційного німецького уряду

З огляду на наведені вище аргументи є всі підстави вважати, що запропоновані Макроном реформи Європейського Союзу стануть причиною неабияких суперечок між Зеленими та ВДП під час переговорів з метою формування урядової коаліції з ХДС/ХСС.

І це тоді, коли саме Меркель неодноразово заявляла, що прагне бачити «сильнішу Європу». Крім того, вона вказувала на те, що зацікавлена у збереженні німецько-французького тандему, який наразі вважається двигуном розвитку Європи і для Європи. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: