СРСР і агент Фіделя: Які нові секрети про вбивство Кеннеді розкрив Трамп

СРСР і агент Фіделя: Які нові секрети про вбивство Кеннеді розкрив Трамп

Дозвіл на оприлюднення понад 2 800 документів розвідки, щодо вбивства 35-го президента США Джона Кеннеді став подарунком для аналітиків, втім, ці документи не відкриють жодних нових важливих деталей щодо вбивства

Дональд Трамп дав дозвіл на публікацію понад 2 800 файлів, пов'язаних із вбивством Джона Кеннеді. Втім, сотні документів, які розвідка США ще вважає небажаними для публікації, таки притримали, попри те, що пройшло вже більше 50 років після вбивства.

Кеннеді був застрелений 22 листопада 1963-го року у Далласі. Поліція запідозрила у вбивстві Лі Гарві Освальда, який був затриманий. Втім, через декілька днів (24-го листопада) у поліцейській дільниці його вбив житель Далласа, гангстер Джек Рубі, котрий також згодом (3 січня 1967-го) помер у в'язниці. Через таку підозрілість смертей з'явилося кілька десятків конспірологічних теорій, у яких замовниками вбивства Кеннеді називалася мафія, кубинський диктатор Фідель Кастро ба навіть «вища влада», яка керує США.

Свіжі документи були опубліковані на веб-сайті Національного архіву вчора. Для аналітиків тепер є сотні тисяч сторінок із фактами, деякі з них були написані вручну.

Трамп зазначив, що він хотів опублікувати всі документи щодо вбивства 35-го президента США, втім його переконали затримати деякі з них, приблизно на 6 місяців. І якраз ці документи знаходяться в роспорядженні ФБР та ЦРУ.

Що ж таки опублікували

Depo.ua проаналізував документи і обрав, на наш погляд, найбільш цікаві.

Документ від 27-го листопада 1963-го року наводить допит агентом секретної служби Роберта Роулза. Цей чоловік був у барі в Новому Орлеані від тижня до 10 днів перед вбивством Кеннеді. І у барі він почув, як якийсь чоловік робить ставку у $100, що Кеннеді помре протягом наступних трьох тижнів. До вбивства президента Роулз не надав значення цій історії. Але під час допиту Роулз зазначив, що він був настільки п'яний, що не запам'ятав ім'я того чоловіка, як він виглядав та навіть який це був бар.

Окрім цього в архіві можна побачити документ на 413 сторінок. У ньому міститься аналіз Секретної Служби щодо потенційно небезпечних людей, який проводився з березня по грудень 1963-го.

Зокрема, спецагенти включили у цей список багатьох розгніваних на президента людей з описом, чому вони незадоволені. Серед них дуже багато пуерториканців. А в іншому документі спецслужба наводить список з щонайменше 400 людей, які могли зашкодити президенту. Один із них, націоналіст з Пуерто-Рико, якого допитували у госпіталі для ветеранів. Він дуже розхвалював Лі Гарві Освальда, який застрелив Кеннеді. Щодо цього націоналіста наводиться також цікаве уточнення, що у нього діагностована шизофренія і його «вважають небезпечним лікарі». Ці документи із купою сторінок, насправді, є важливими для розуміння ідентифікації потенційних загроз спецслужбами у ті часи. І, насправді, допит націоналіста-шизофреніка демонструє певного роду «ідіотичність» цієї роботи. Хоча, з іншого боку, в кожному великому слідстві є купа документів з маячнею, але серед цієї маячні так само могли б і бути невеличкі деталі пазлу.

Документ від 24-го листопада 1963-го року від директора ФБР Гувера, який був написаний всього через кілька годин після того, як Рубі підстрелив Освальда. У ньому йдеться, що ФБР сподівається на зізнання Освальда у лікарні, перш ніж він помре. Звичайно, ФБР не отримали зізнання, залишивши Гуверу виключно бажання «мати щось, щоб переконати громадськість», що саме Освальд є вбивцею.

У документі так само йдеться про анонімний дзвінок вночі до ФБР перед вбивством Освальда.

«Минулої ночі ми отримали дзвінок у наш офіс у Далласі від чоловіка, який спокійно зазначив, що він є представником комітету із вбивства Освальда», - йдеться в документі.

Цікавим також є документ щодо реакції СРСР на вбивство президента Кеннеді.

Документ від 2-го грудня 1963-го директора ФБР Гувера, який зазначає, що джерело всередині СРСР говорить, що в Союзі були шоковані смертю Кеннеді, якому вони віддавали перевагу через їх «взаєморозуміння». В СРСР наказали своїм агентам збирати інформацію про нового президента Ліндона Б. Джонсона.

У звіті йдеться про те, що на думку СРСР вбивство було змовою кількох людей для того, щоб керувати антикомуністичними настроями. Радянська комуністична партія вважала, що вбивство було «надлегким» актом і фактично «переворотом».

Освальд - агент Фіделя Кастро

В одному з опублікованих документів також йдеться про те, що Освальд міг бути агентом кубинського лідера Фіделя Кастро. Цю інформацію від невідомого джерела отримали в ЦРУ.

"Обставини вказують на можливість того, що Освальд був агентом Кастро. Мексиканці теж знають про цю можливість".

Згідно документу від 1964-го року, в ФБР досліджували, чи міг Освальд бути інформатором спецслужби... ФБР робить висновок, що він не був інформатором...ФБР.

Вбити Кастро

Серед документів можна знайти виплати кубинським емігрантам, які працюють над поваленням уряду кубинського диктатора Фіделя Кастро. Кеннеді клявся зупинити Кастро.

До того ж, до документів належить історія про спроби США скинути Кастро в 1975 році, написана тодішнім радником Білого дому Філіпом Бухеном, давнім другом і юридичним партнером президента Джеральда Форда. Він зазначив, що перша спроба вбити Кастро була в 1959 році, незабаром після того, як він прийшов до влади.

Також велика кількість документів розкриває деталі щодо спроб скинути уряди на Кубі. Спочатку, диктатуру Батісти, а потім і Кастро.

У одному документі ФБР від 1958 року повідомляється про діяльність Френка Фіоріні, також відомого як Френк Стургіс, у керуванні військовими формуваннями для повалення Батісти. Згодом він робив численні спроби повалити владу Кастро. А в документі 1976 року Стургіс зазначив ЦРУ, що нібито за кілька місяців до вбивства Кеннеді на Кубі відбулася зустріч Фіделя Кастро, Рауля Кастро, Че Гевари, невідомих людей серед яких були повстанці, та Джека Рубі (вбивця Освальда).

Стургіс зазначає, що один із повстанців був представлений як зведений брат кубинця, який живе у Маямі. На цій зустрічі нібито обговорювалася можливість вбивства Кеннеді. Називалася винагорода Рубі за те, що той привезе листа, де будуть описані деталі вбивства, брату у Маямі. Рубі мав отримати наркотики. Агенти ЦРУ нібито дізналися про це, втім, перед тим, як вони його перехопили, він мав контакт із ФБР.

Висновок

Насправді, нові документи цікаві з іторичної точки зору. Втім, жодних нових деталей щодо вбивства Кеннеді, які можуть щось пояснити, у них знайти не вдалося. І це сприятиме зростанню кількості теорій змови і недовіри до уряду США. Оскільки, все це ще більше вказує на можливу причетність людей із влади до вбивства президента.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: