Аграрії підтримують зниження портових зборів на 20%

 Аграрії підтримують зниження портових зборів на 20%
Чим дешевші будуть логістичні ланцюги, тим більше доходів отримають самі виробники, - УЗА

Через високі портові збори дорожчає вся продукція, що виробляється в Україні, в тому числі і сільськогосподарська, - президент Української зернової асоціації

Зниження портових зборів в умовах кризи дозволить уникнути подорожчання сільгосппродукції. Про це заявив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачов, коментуючи ініціативу Федерація роботодавців транспорту знизити портові збори на 20%.

«Справа в тому, що у нас досить високі портові збори. І виходить, що вся продукція, яка виробляється в Україні, в тому числі і сільськогосподарська, все дорожчає через логістичний ланцюг. Чим дешевші будуть логістичні ланцюги, тим більше доходів отримають самі виробники», - сказав Горбачов.

За його словами, будь-яке зниження експорту вкрай негативно позначиться на економіці країни. «Ми без експорту зіткнемося з дуже великими проблемами:і з курсоутворенням всередині країни, і з доходами виробників. Тому що внутрішнє споживання не збільшиться на жодну продукцію. Тому потрібно експортувати. Також всі країни роблять якийсь внесок в боротьбу з коронавірусом. Так ось, внесок України в це - це в першу чергу, звичайно, допомога тим країнам, які імпортозалежні, особливо продовольство. Тому ми як країна, яка не має фінансових можливостей допомагати всьому світу, ми можемо допомогти їм харчами», - зазначив глава Української зернової асоціації.

Нагадаємо, раніше Федерація роботодавців транспорту України (ФРТУ) звернулася до прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури і першого заступника міністра інфраструктури України щодо можливості зниження розмірів портових зборів в Україні до рівня аналогічних зарубіжних портів для забезпечення конкурентоспроможності українського експорту в умовах кризи, викликаного епідемією коронавіруса .

У свою чергу ексміністр промполітики Валерій Мазур наголосив на необхідності надати зараз підприємствам-експортерам пріоритет в обслуговуванні на залізниці і в портах, оскільки вони забезпечують приплив валюти в країну.

Крім того, народний депутат України Олексій Гончаренко заявив, що на час дії карантину в країні держава повинна підтримати бізнес, щоб зберегти робочі місця, і в першу чергу - експортоорієнтовані галузі економіки.

Як повідомлялося, хлібопекарі попередили Зеленського і уряд про можливе різке зростання цін (документ).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: