Асоціація газового ринку розробила антикризовий план для стабільної роботи газової критичної інфраструктури

Асоціація газового ринку розробила антикризовий план для стабільної роботи газової критичної інфраструктури
Асоціація газового ринку пропонує звільнити операторів ГРМ від відповідальності за несвоєчасну сплату ЄСВ, ПДФО, ПДВ і екологічного податку

АГР пропонує не штрафувати за несвоєчасні розрахунки Операторів ГРМ перед Оператором ГТС

Асоціація газового ринку України підготувала план заходів, що дозволить уникнути загострення кризи неплатежів серед учасників газового ринку та забезпечить стабільну роботу критичної інфраструктури. Пропозиції були направлені президенту, Кабміну, Верховній Раді та НКРЕКП.

Перша група заходів розроблена для стабілізації роботи підприємств газової інфраструктури в умовах, коли розрахунки за доставку газу скоротились на 30% в умовах заборони застосовувати штрафні санкції за несвоєчасні розрахунки з доставки газу й обмежувати розподіл газу споживачам.

З метою стабілізації роботи підприємств критичної інфраструктури пропонується прийняти симетричні заходи і для інших учасників ринку:

На законодавчому рівні - закріпити нормою прямої дії не нарахування штрафних санкцій за проведення несвоєчасних розрахунків Операторами ГРМ перед Оператором ГТС за потужність (послуги магістрального транспортування) та послуги із врегулювання добових небалансів. 

А також звільнити операторів ГРМ від відповідальності за несвоєчасну сплату ЄСВ, ПДФО, ПДВ і екологічного податку. Такі заходи пропонується впровадити на термін дії карантину та протягом 45днів з дня його відміни.

Друга група заходів стосується закінчення реформи газового ринку в інтересах споживачів. Запровадження обліку газу в одиницях енергії стане більш об’єктивним та дозволить сплачувати за енергетичну цінність газу, а не об’єм. Для цього достатньо прийняти проект закону України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії» (реєстраційний номер 2553 від 06.12.2019 р). 

Третя група заходів стосується приведення нормативної бази до реальних умов ринку. Кабінету міністрів необхідно прийняти обґрунтовані норм споживання для споживачів без обліку газу. Нещодавно уряд на 50% збільшив соціальні нормативи, у межах яких надається субсидія. Цим підтвердив, що реальні обсяги споживання перевищують встановлені норми. Мінекоенерго сьогодні має всі повноваження, щоб ініціювати  перегляд норм та зупинити накопичення  боргів між учасниками газового ринку.

Також, за даними АГРУ, сьогодні приблизно мільйон споживачів залишається без лічильників газу. Через запровадження обмежувальних карантинних заходів Оператори ГРМ змушені призупинити програму їх встановлення. Зважаючи на ці обставини Асоціація вважає за необхідне на законодавчому рівні врегулювати питання граничних термінів встановлення лічильників.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: