Близько восьми тисяч людей можуть втратити роботу у хімпромі

Близько восьми тисяч людей можуть втратити роботу у хімпромі
У хімічній промисловості України протягом останнього року ситуацію можна назвати кризовою та нестабільною, - Лісковський

Робота українських хімічних підприємств нестабільна в першу чергу через перенасичення внутрішнього українського ринку мінеральними добривами з-за кордону, - Лісківський

У хімічній галузі України відбудуться масштабні скорочення працівників, якщо ситуація з імпортом мінеральних добрив в Україну не зміниться. Про це заявив голова наглядової ради «Дніпровського заводу мінеральних добрив» (ДЗМД) Сергій Лісковський, повідомляє УНІАН.

«Попри покращення деяких показників у хімічній промисловості України протягом останнього року, ситуацію в галузі як і раніше можна назвати кризовою та нестабільною. Якщо вона не зміниться, то лише на заводах з виробництва складних мінеральних добрив можуть втратити роботу близько 4,5-5 тисяч спеціалістів. Також декілька тисяч людей можуть потрапити під скорочення на підприємствах азотної хімії», - відзначив Лісковський.  

За його словами, робота українських хімічних підприємств нестабільна в першу чергу через перенасичення внутрішнього українського ринку мінеральними добривами з-за кордону.

«Ми просимо Кабінет міністрів України виробити новий підхід щодо імпорту міндобрив, який відповідав би нинішнім економічним реаліям. Щодо складних добрив українські підприємства можуть забезпечити постачання більше ніж 40% заявлених об’ємів сільгоспвиробників. 50-60% імпорту – ласкаво просимо. Щодо азотних добрив у українських підприємств є можливість задовольнити 100% заявок українських фермерів та агрокомпаній. Тут також варто шукати баланс, але явно не у нинішній пропорції, коли імпортної продукції на ринок потрапляє часом більше, аніж вітчизняної», - вважає Лісковський.

На думку Лісковського, зволікання з рішеннями відносно імпорту добрив призведе до масового скорочення робочих місць у вітчизняному хімпромі вже у найближчий час.

«Збільшення безробіття ляже додатковим важким тягарем на бюджет. В той час як для підтримки підприємств хімічної галузі з боку держави наразі не потрібно жодних інвестицій, кредитів або вливань бюджетних коштів. Варто лише прийняти низку рішень на рівні Міністерства економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України та Кабінету міністрів України щодо імпорту міндобрив», - зазначив Лісковський. 

За словами Лісковського, мова йде не про заборону імпортних мінеральних добрив, а про регулювання та квотування на зразок того, як Євросоюз регулює постачання української продукції на європейський ринок, піклуючись про своїх виробників.

Лісковський нагадав, що з липня 2019 року український ринок був повністю зачинений для російської хімічної продукції. Проте хімічні підприємства в РФ не зменшили, а навпаки – збільшили виробництво добрив, значна частина яких продовжує опосередковано постачатися в Україну.

«Процвітає явище свопування з 5-8 країнами, на ринок яких постачаються не властиві з огляду на минулу статистику об’єми російської продукції, а значні об’єми добрив з цих країн розвернулися на український ринок. Має місце взаємозаміна, яка має отримати адекватну оцінку в Україні. Фактично це гібридна торгівельна війна», - вважає Лісковський.

За словами Лісковського, деякі країни, маючи доступ до дешевої російської сировини, від 70% до 90% власної продукції експортують на український ринок без мит, без регулювання, без обмежень.

«У нас аграрний сектор пріоритетний і стратегічний. І якщо він перебуває у такій залежності від імпорту мінеральних добрив – це означає, що він у небезпеці. Не кажучи вже про саму хімічну галузь, в якій при збережені нинішньої ситуації з імпортом, підприємства будуть вимушені масово звільняти людей і зрештою ліквідуватися», - заявив голова наглядової ради ДЗМД.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: