Будкомпанії поскаржилися президенту, що Кабмін заблокував їхню роботу

Будкомпанії поскаржилися президенту, що Кабмін заблокував їхню роботу
Обов’язкова сертифікація виконробів - це буде чергове вимагання грошей і шпарина для коруцпції, а реальну проблему низької кваліфікації спеціалістів це не вирішить, - будівельники

Лист Зеленському від багатодітної матері-одиначки, бізнес якої опинився під загрозою знищення, сколихнув інтернет-простір

Багатодітна мати – одиначка, одна з представниць будівельного бізнесу Інна Ляхова звернулася з відкритим листом до президента Володимира Зеленського у зв’язку з нововведеннями уряду, що можуть зупинити роботу десятків тисяч будкомпаній, особливо припинення ліцензування будівельної діяльності та відсутність нових прозорих правил.

Ляхова на своїй сторінці у соцмережі , своє обуренняя нововведеннями Кабміну висловила у відкритому листі до Президента та виклала його на свою Фейсбук-сторінку. Каже, У листі, зокрема, жінка зазначає, що її думки розділяє більшість колег.

За словами представниці будівельного бізнесу, вона як вдова і мати трьох дітей мусила важкою працею пробивати собі шлях у житті, «але через одну непродуману ініціативу можновладців весь її бізнес та доля 20 співробітників - під загрозою».

«Нас вбивають у турборежимі! Сьогодні, коли через карантин бізнес у всіх згортається, я як керівник будкомпанії хочу працювати і давати роботу двом десяткам своїх співробітників. Я не прошу мені допомогати – прошу не ставити палки в колеса. Замість цього постановою Кабміну на ринку розводять хаос, скасовують всі органи контролю і нагляду. Звичайну довідку, дозвіл на початок будівництва, отримати ніде, що робити з ліцензією, термін дії якої закінчився, незрозуміло, брати участь в тендерах і працювати в правовому полі я при всьому бажанні не можу – нові служби ще не створили, а старі вже розпустили. Як мені віддавати кредити, за що годувати дітей?», - у відчаї запитує жінка.

Обурює будівельників й інша новація від Кабміну – обов’язкова сертифікація виконробів. Учасники ринку вважають, що це будуть чергові вимагання грошей і шпарина для коруцпції, а реальну проблеми низької кваліфікації спеціалістів це не вирішить.

«Де гарантія, що виконроби, яким директор підприємства оплатив отримання сертифікатів, і далі будуть з ним працювати, а не звільняться і не підуть на більш високооплачену роботу до конкурентів? Хтось це врахував, впроваджуючи зміни? Хтось поспілкувався з практиками, а не з теоретиками? А ще, поки з’являться освітні програми для сертифікацій виконробів, поки ці виконроби пройдуть навчання, складуть іспити та отримають сертифікати…. Скільки пройде часу: місяць, два, три… рік? Хто буде працювати в цей час на об'єктах? І невже в цьому ніхто не бачить майбутню корупційну складову?», - задається питаннями Ляхова.

Власниця будкомпанії закликає президента втрутитися в ситуацію, зокрема, скасувати постанову Кабміну, яка, за її словами, порушує закон про ліцензування видів господарської діяльності та блокує роботу суб’єктів господарювання.

Також від імені колег-власників будкомпаній Ляхова просить відновити роботу Державної архітектурно-будівельної інспекції на час, поки не буде створено нові служби і запроваджено прозорі правила, до розробки яких, сподівається, залучать і професійну будівельну спільноту.

Нагадаємо, 13 березня Денис Шмигаль заявив про ліквідацію ДАБІ та створення на її базі трьох держорганів на зміну: Державної сервісної служби містобудування, що виконуватиме реєстраційні функції в галузі будівництва; Державного агентства техрегулювання, та Держінспекції.

Також перший заступник голови Офісу президента Сергій Трофімов запевнив в інтерв’ю «Главкому», що реформа Державної будівельно-архітектурної інспекції не зупинилася. Трофімов розповів, що питання ДАБІ обговорювалося нинішнім керівництвом держави з усіх боків, і з’явилася пропозиція: ліквідувати цей орган та створити замість нього зарегульовану структуру з ліцензованими спеціалістами.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: