Четвертий тиждень карантину. Що зараз відбувається в супермаркетах

Четвертий тиждень карантину. Що зараз відбувається в супермаркетах
Зараз головне завдання країни і народу – пережити карантин. Тобто кожному треба включити режим економії, не робити зайвих витрат, не виходити без потреби з дому. Це допоможе швидше впоратися з епідемією і повернутися до нормального життя

У магазини пускають тільки в масках, а на деякі товари з’явилися величезні знижки

Українці поступово звикають жити в умовах карантину і, схоже, вже не бояться, що завтра буде нічого купити на обід. Торгівля відреагувала відповідно: ціни на багато продуктів пішли вниз у порівнянні з тими, що були ще тиждень. Сайт «Сьогодні» провів моніторинг великих торговельних мереж і з’ясував, що скільки нині коштує і яких цін очікувати на продукти завтра.

Що зараз відбувається в супермаркетах

Найголовніша зміна за два тижні – це звична оку наявність продуктів на стелажах і прилавках. Ще недавно в магазинах зяяли порожні полиці – розкупили м’ясо, борошно і навіть сіль. Покупців у торговельних залах дуже мало, всі поголовно в масках, немає і переповнених харчами та товарами першої необхідності візків. На вході в торговельний зал покупцям пропонують взяти пару одноразових рукавичок – відмовляються одиниці. Підстави для вжиття запобіжних заходів потрібні – хворих в Україні поки стає все більше.

У масках і продавці, і охорона. В одній з торговельних мереж придумали лайфхак: на касирів наділи відразу дві маски: медичну, а поверх – захисну пластикову, такі застосовуються при роботі з електроінструментом для захисту очей і обличчя від дрібних скалок металу або каменю. Виглядає незвично, але коронавірус через таку маску точно не пробереться!

Майже всюди розсипний товар продається вже зваженим і упакованим, наприклад, взяти десяток яєць можна тільки в контейнері (це дорожче), а поштучно – тільки лоток з 30 штук, загорнутий у плівку. У деяких супермаркетах вже можна вибрати самому навіть овочі і фрукти – ящики з ними огороджені, товар зважують і відпускають продавці.

Що подорожчало

Дуже зросли ціни на фрукти, насамперед на всі привізні. Крім бананів, які як коштували 28-29 грн / кг (традиційний один долар), так і коштують. А ось апельсини, мандарини, лимони різко подорожчали в межах від 5 до 25 гривень за кіло. Останнє стосується лимонів, ціна на які злетіла з 45-55 грн / кг до 65-70. Але це вже недорого, ще кілька днів тому лимони продавали по 80-100 грн / кг. Хтось пустив в інтернеті чутки, що нібито вони допомагають не захворіти на коронавірус – і тут же почався ажіотаж, який швидко припинився. Відповідно, змінилися і ціни.

Недорогі апельсини та мандарини (до 30 грн / кг) закінчилися, тепер ціна на ці фрукти стартує від 34 грн / кг за звичайні і до 50 грн – за добірні. Виросли в ціні і яблука з грушами: навіть українські, явно не першосортні, коштують 20 грн / кг і більше. Ті, що краще, – 25-28 грн. Це на 5-6 грн / кг дорожче, ніж у середині березня. Ціни на груші взагалі захмарні: 70-90 грн / кг, хоча ще два-три тижнів тому були 40-65 грн / кг. Тобто одна добірна груша середніх розмірів тепер коштує стільки ж, скільки кілограм бананів.

Що подешевшало

Враз упали ціни на м’ясо, насамперед на курятину. Знижки на куряче філе досягають 85%! Але це стосується тільки філе, яке спершу злетіло в ціні до 130-140 грн / кг (зазвичай 100-110, залежно від виробника), а тепер коштує 70-76 грн / кг. На більш демократичні стегенця або крила ціна знизилася менше, на 35-50%, повернувшись до звичних 40-55 грн / кг.

На 5-10 грн / кг подешевшали за два тижні і свинина з яловичиною, наприклад, ціни на свинячу піджарку, гуляш, філе – в межах 100 грн / кг, ще тиждень тому було 105-115. Найбільше впало в ціні сало – з 130 до 100 грн / кг, або майже на третину.

Подешевшала і улюблена народом гречка – цін у 60-80 грн / кг, від яких покупці жахалися, немає, вони опустилися до більш прийнятних 37-44 грн / кг, залежно від виробника.

Ціни на моркву і буряк знизилися з 10-12 до 6-8 грн / кг, цибулі – з 23-25 до 20-21 грн / кг, а картопля як була 15-17 грн / кг, залежно від якості, так і залишилася.

Цілком доступні ціни, як для початку квітня, і на свіжі овочі: українські огірки ми знайшли по 29 грн / кг, турецькі помідори – по 44 грн / кг. Рік тому в цей час вони коштували приблизно на чверть дорожче.

Як зміняться ціни

Експерти кажуть, що зростання цін у квітні очікується насамперед на сезонні товари і цитрусові. І річ не тільки в тім, що у нас карантин. Туреччина обмежила доступ у країну іноземних перевізників, і це позначилося на цінах деяких овочів і фруктів в Україні, повідомляє департамент аналітики найбільшого в Україні оптового ринку «Шувар».

Аналітики впевнені: головне зростання цін на фрукти та овочі ще попереду. На ціни будуть впливати два чинники – проблеми з доставкою і зміна курсу гривні. Тому вони прогнозують, що за такими позиціями, як лимон та інші цитрусові, вже наступного тижня ціни можуть істотно вирости. А щодо помідорів – встановити новий ціновий рекорд.

«Туреччина є головним постачальником тепличних овочів і цитрусових в Україні. Щодо тепличних огірків нам сьогодні вдається закрити внутрішню потребу власною продукцією – на ринки масово вийшли дрібні виробники з півдня і Закарпаття. А помідори українські теплиці почнуть збирати ближче до середини квітня. Найближчі два тижні ціни в Україні будуть залежати від можливості постачання з Туреччини, із цієї країни ми завозимо 95% всіх імпортних томатів. Також із Туреччини ми імпортуємо понад 90% всіх лимонів», – говорить керівник департаменту аналітики ринку «Шувар» Тетяна Гетьман.

Голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко також зазначив зниження цін на ряд продуктів харчування. За його словами, деякі торговельні мережі скористалися ситуацією і «задрали» ціни, але після жорстких дій Антимонопольного комітету, який відразу почав розслідування ситуації на ринку продуктів, одумалися. Плюс зіграло свою роль і падіння попиту, бо багато покупців зробили великі запаси харчів, витративши значну частину своїх заощаджень.

«Цей тиждень є переломним, – розповів нам Олексій Дорошенко. – Якщо не вийде знизити ціни на більшість позицій, то Кабмін може повернути цінове регулювання на соціально значущі продукти (понад 30 позицій – окремі сорти хліба, круп, м’яса, масла, ковбаси, молока тощо), яке було скасоване в 2017 році. І, можливо, заборонити експорт окремих видів продовольства, зокрема зерна, овочів і фруктів. Споживачі від цього виграють, тому що ціни як мінімум не будуть рости, а можуть і впасти. Але постраждають експортери і знизиться надходження валюти в країну».

За словами члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, зараз немає економічних підстав для зростання цін на продукти повсякденного попиту, крім окремих сезонних позицій, як, наприклад, свіжі овочі та зелень.

«Ажіотаж, викликаний введенням карантину, затих, люди поступово звикають жити в умовах обмежень, – аналізує Пендзин. – Як я вже казав, запасів продуктів у нас достатньо. Гривня також поступово зміцнюється. Але якщо вона знову почне девальвувати, то це відразу штовхне ціни вгору».

Експерти впевнені, що зараз головне завдання країни і народу – пережити карантин. Тобто кожному треба включити режим економії, не робити зайвих витрат, не виходити без потреби з дому. Це допоможе швидше впоратися з епідемією і повернутися до нормального життя.

Читайте також:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: