Ексміністр економіки спрогнозував показник падіння гривні до кінця року

Ексміністр економіки спрогнозував показник падіння гривні до кінця року
Експерт очікує на серйозну інфляцію з різних причин – у тому числі через підвищений попит на товари та послуги після зняття карантину

Підійдемо до психологічної позначки – 30 грн, - Лановий

Ексміністр економіки України, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий прогнозує падіння гривні до кінця цього року. Про це економіст розповів в інтерв’ю «Главкому».

«Усе залежить від дій нашого уряду та Нацбанку. Станом на сьогодні – така ситуація склалася після перегляду бюджету у квітні – виходить, що НБУ буде емітувати («друкувати») додаткові гроші (Йдеться про валютний канал емісії: коли НБУ випускає гроші для купівлі іноземної валюти на міжбанківському ринку. Залежно від того, що більше — попит чи пропозиція на валюту, НБУ її купує або продає, - «Главком»). Наслідком стане підвищення попиту на іноземну валюту. Курс долара зростатиме, курс гривні падатиме», - поділився він своїми думками з «Главкомом»

Експерт також очікує на серйозну інфляцію з різних причин – у тому числі через підвищений попит на товари та послуги після зняття карантину. «Люди поповнюватимуть якісь свої запаси, задовольнятимуть свої потреби», - пояснив він.

Лановий також розкритикував ухвалені урядом рішення під час перегляду бюджету. «Потрібно було скорочувати видатки непродуктивного характеру через суперглибоку кризу і карантин. Непродуктивними є витрати на держборг. Треба було також суттєво скорочувати бюрократичний апарат та знижувати зарплати для різних чиновників – хоча б на два-три місяці», - вважає він. 

Разом із тим, експерт переконаний, що стрибка аж до 50 грн за долар до кінця року не буде, «Підійдемо до психологічної позначки – 30 грн за долар», - вважає Лановий.

Нагадаємо, реальний валовий внутрішній продукт України в першому кварталі 2020 року скоротився на 1,5% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Реальний ВВП у I кварталі 2020 року зменшився на 0,8%.

Як повідомлялося, голова Нацбанку України Яків Смолій вважає, що після завершення карантину українці витрачатимуть гроші не на збільшення валютних накопичень, а на те, на що буде відкладений попит.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: