рус

    Натисніть «Подобається», щоб читати
    Glavcom.ua в Facebook

    Я вже читаю Glavcom в Facebook

    Експерт розповів, які продукти найбільше подорожчали під час карантину

    • Розсилка
    <p>Середні споживчі ціни на гречану крупу зросли на 17,99%</p> - Експерт розповів, які продукти найбільше подорожчали під час карантину

    Середні споживчі ціни на гречану крупу зросли на 17,99%

    Найбільше в карантинний період зросли споживчі ціни на гречані крупи

    У квітні 2020 року порівняно з березнем цього року середні споживчі ціни на крупи гречані зросли на 17,99 %. Серед 53 найменувань товарів та послуг, споживчі ціни яких відстежуються Держстатом помісячно, цей показник поступається лише цибулі ріпчастій (+65,26 %).

    Про це сказав директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо зміни споживчих цін на товари та послуги за січень-квітень 2020 року.

    «Загалом споживчі ціни у квітні зросли проти березня на 0,8 %, а на продукти харчування – на 2,2 %. Це вкотре підтверджує, що гречка є надзвичайно чутливим для внутрішнього ринку продуктом, динаміка цін на яку визначається переважно психологічними чинниками», –  підкреслив науковець.

    За словами Лупенка, найвища середня споживча ціна на гречану крупу у квітні 2020 року була у Донецькій (40,30 грн/кг), Черкаській (39,21 грн/кг) та Київській (39,16грн/кг) областях. Найдешевше гречка продавалася у Дніпропетровській (32,92 грн/кг) та Тернопільській (32,96 грн/кг) областях, а також у Києві (33,35 грн/кг).

    Для порівняння, у грудні 2019 року найдорожча гречка була на Київщині (31,74 грн/кг) та Закарпатті (30,34 грн/кг), а найдешевша – у Тернопільській (26,32 грн/кг), Вінницькій (26,36 грн/кг) та Житомирській (26,39 грн/кг) областях.

    Серед інших продуктів харчування найбільше зростання цін у квітні зафіксовано щодо картоплі (+14,43 %), капусті білокачанній (+12,89 %) та яблуках (+11,27 %). Натомість подешевшали проти березня філе куряче (-14,21 %), птиця (тушки курячі) (-13,51 %), сало (-1,46 %) та пшоно (-1,22 %).

    «Загалом зростання споживчих цін на продукти харчування у квітні проти березня 2020 року стало найвищим серед усіх груп товарів та послуг, однак відносно невисоким для карантинних очікувань», – підсумував Юрій Лупенко.

    Нагадаємо, Кабінет міністрів України з 18 травня регулюватиме ціни на товари, які мають істотну соціальну значущість і товари протиепідемічного призначення.

    Коментарі ()
    1000 символів залишилось
    НАЙПОПУЛЯРНІШЕ