Федерація роботодавців закликала НКРЕКП знизити тариф на диспетчеризацію електроенергії

Федерація роботодавців закликала НКРЕКП знизити тариф на диспетчеризацію електроенергії
Федерація роботодавців України написала листа голові НКЕРКП Валерію Тарасюку

«Укренерго» також пропонує підвищити тариф на передачу електроенергії на 56%

«НЕК Укренерго» опублікувала проєкт підвищення тарифу на послуги диспетчеризації електроенергії на 2022 рік на 60%, до 63,02 грн/МВт*год. Але таке рішення необгрунтоване та неприйнятне в умовах економічного спаду, який фіксується в Україні. Натомість, за умови оптимізації витрат, «НЕК Укренерго» має змогу знизити тариф на диспетчеризацію. Про це йдеться у листі Федерації роботодавців України (ФРУ) до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКЕРКП) Валерія Тарасюка.

«Збільшення тарифу на диспетчеризацію електроенергії призведе до додаткових витрат українських роботодавців у обсязі 3,4 млрд грн, що в умовах економічної рецесії призведе до негативних соціально-економічних наслідків», – наголошують у ФРУ.

Основною причиною підвищення тарифу є зростання витрат на придбання допоміжних послуг (ДП) з 9 млрд грн (у чинному тарифі) до 16,7 млрд грн, тобто на 85%. Але такі розрахунки не є об’єктивними, підкреслюють у ФРУ.

«За інформацією, що розміщена на офіційному сайті «Укренерго» з лютого по вересень 2021 року, компанія витратила на придбання допоміжних послуг 3,6 млрд грн. А отже, фактично придбання ДП за 2021 рік складе приблизно 5,4 млрд грн – тобто, на 40% менше, ніж закладено у чинний тариф. Зважаючи на реальний обсяг споживання ДП та відсутність структурних змін на ринку, обсяг витрат на придбання цих послуг у 2022 році складе приблизно 6 млрд грн», – наголошують у ФРУ.

Таким чином, враховуючи реальний рівень потреби у допоміжних послугах, «НЕК Укренерго» має змогу оптимізувати структуру тарифу та встановити тариф на диспетчерське управління на 2022 рік на рівні не вище 15 грн/МВт*год, резюмують у ФРУ.

Як відомо, «Укренерго» також пропонує підвищити тариф на передачу електроенергії на 56%, до 458,83 грн/МВт*год. Хоча у 2020 році тариф на передачу підвищувався тричі та виріс у результаті більше ніж удвічі – зі 113 грн МВт-год до 293,93 грн за МВт-год.

Заступник директора Департаменту аналітичних досліджень Федерації роботодавців України Ольга Кулик заявила, що за підрахунками ФРУ, зростання тарифу обійдеться промисловості у 30 млрд грн на рік, і у такій ситуації під загрозою опиниться існування промисловості в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: