«Інтерпайп» Пінчука вимагає від Зеленського пільгових тарифів на електроенергію

«Інтерпайп» Пінчука вимагає від Зеленського пільгових тарифів на електроенергію
«Інтерпайп» Віктора Пінчука вимагає від Зеленського пільгових тарифів на електроенергію

«Інтерпайп» виступив із засудженням рішення НКРЕКУ про заборону імпорту електроенергії з Росії та Білорусі

Промислова компанія «Інтерпайп» олігарха Віктора Пінчука звернулася до президента України Володимира Зеленського з проханням встановити пільгові тарифи на електроенергію для промислових споживачів.К

«Інтерпайп» розкритикувала Кабінет міністрів і Нацкомісію з питань регулювання енергетики і компослуг (НКРЕКУ) за відмову від політики заниження ціни електроенергії для промислових споживачів.

Зокрема, наводиться приклад рішень, які дозволили державному НАЕК «Енергоатом» більшу частину електроенергії продавати за ринковими цінами, а ДП «Гарантований покупець», який накопичив 5 млрд грн боргу перед «Енергоатомом», продавати її не по 10 коп. кВт год, а за ринковою ціною.

Також, «Інтерпайп» виступив із засудженням рішення НКРЕКУ про заборону імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, на якому наполягав особисто президент.

«В середині квітня НЕК «Укренерго» обмежила базове навантаження атомних електростанцій (АЕС) на користь виробництва дорожчої електроенергії на вітрових, сонячних і теплових електростанціях (ВЕС, СЕС і ТЕС)», - стверджують в компанії Пінчука.

Раніше Міністерство енергетики та охорони навколишнього середовища заявило, що зміна енергетичного балансу призвела до паритетного зниження всієї генерації.

«Енергоатом» підтримав рішення по оновленню енергобалансу, а головний диспетчер НЕК «Укренерго» Віталій Зайченко заявив, що частка атома в останні дні досягала 80%, що є критичною передаварійною ситуацією.

На початку квітня «Інтерпайп» уже робив заяву про зростання цін на ринку електроенергії.

Експерти Всеукраїнської енергетичної асамблеї назвали аргументи компанії «Інтерпайп» маніпулятивними.

На думку Всеукраїнської енергетичної асамблеї, метою таких заяв є примус уряду і Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), до лобіювання комерційних інтересів за рахунок введення неринкових механізмів в енергетиці, яка і так страждає від надмірного адміністративного втручання.

У Всеукраїнській енергетичній асамблеї нагадали, що подібним чином феросплавні заводи влітку 2019 року судовим і медіа-тиском на владу і НКРЕКУ домоглися прийняття рішень про перерозподіл видатків з НЕК «Укренерго» на ДП «Гарантований покупець» і відповідно на НАЕК «Енергоатом», що призвело до викривлення на ринку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: