«Компенсація за газ для Луганської ТЕС буде врахована в загальній ринковій ціні на 2019 рік», - експерт

«Компенсація за газ для Луганської ТЕС буде врахована в загальній ринковій ціні на 2019 рік», - експерт
Ситуація в регіоні критична. Вугілля на Луганській ТЕС залишилося на день

«Ситуація на Луганщині критична. Вугілля залишилося на один день», - наголошує Корольчук

 Луганська ТЕС (м. Щастя) відчуває критичний брак вугілля через блокаду залізничних колій з боку Росії. Щоб уникнути відключення електроенергії на контрольованій Україною території Луганської області, необхідно компенсувати витрати за газ, що дорожчий від вугілля втричі. Для цього потрібно переглядати загальні ринкові ціни на газ у 2019 році. Про це заявив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Ситуація в регіоні критична. Вугілля залишилося на день. Влада вже включилися. Кабмін видав розпорядження, за яким зобов'язав НКРП дати додатковий платіж для Луганської ТЕС для компенсації витрат на газ, що дорожчий за вугілля втричі. Це правильний крок», - підкреслює Корольчук.

«Тепер важливо зрозуміти, звідки НКРП візьме гроші. Логічно врахувати ці кошти в перегляді загальної ринкової ціни. На четвертий квартал вже не вийде, але на 2019 рік це треба зробити. Головне, щоб все чітко розуміли, що зараз є витрата, що буде врахована у перегляді бюджету на 2019 рік, щоб не було збурень», - зазначає експерт.

При цьому, на думку Юрія Корольчука, кошти на купівлю газу потрібні прямо зараз, тому НКРП повинна оперативно перерозподілити їх серед генерацій.

«Які варіанти? НКРП має виділяти кошти за пріоритетами. Пріоритети зараз - ситуація на Луганщині та опалювальний сезон. Забирати у теплової - це позбавити станції вугілля під час опалювального сезону. Гроші є на інвестиційні програми. Швидше за все НКРЕКП зверне свою увагу саме на програми. Ось нещодавно дали «Укргідроенерго» 946 млн гривень. Можна скоротити їх інвестиційну програму», - підсумував експерт.

Як повідомили раніше в прес-службі ДТЕК, постачання вугілля на ТЕС з квітня 2017 року здійснювалися з активу ДТЕК в Росії, оскільки станція може отримувати вугілля залізницею лише з російської території. Залізничних під'їздів до Луганської ТЕС контрольованих українською владою - нема. З жовтня поточного року російська залізниця не підтверджує відвантаження вугілля на адресу Луганської ТЕС через невидачу квот на його постачання.

Раніше Кабінет міністрів України рекомендував Національній комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП), встановити додатковий платіж ТОВ "ДТЕК Східенерго" для покриття додаткових витрат Луганської ТЕС на виробництво електроенергії з використанням природного газу до моменту відновлення поставок вугілля.

Нагадаємо, в НКРЕКП є два варіанти порятунку Луганської області від знеструмлення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: