Кучеренко розказав, на що йому схожа справа «Роттердам+»

Кучеренко розказав, на що йому схожа справа «Роттердам+»
28 серпня САП оголосила про закриття справи «Роттердам+» через відсутність достовірних і вичерпних доказів провини підозрюваних

11 серпня фінальна комплексна експертиза СБУ не підтвердила збитків від дії формули «Роттердам +»

Спроби Національного антикорупційного бюро представити незаконною формулу визначення ціни вугілля «Роттердам+», ігноруючи при цьому аналогічну формулу щодо природного газу «Дюссельдорф+», схожі на виконання детективами політичного замовлення.
Про це заявив народний депутат Олексій Кучеренко.
«Основна причина не в тому, що експерти не такі, чи прокурори не такі. Основна причина в тому, що НАБУ застосовує вибірковий підхід - намагається «Роттердам+» визнати незаконним, а такий саме газовий (проте освячений МВФ) «Дюссельдорф+» виправдати. Ось ця непослідовність робить всі потуги детективів схожими на банальну заказуху. Одних олігархів проти інших», - написав Кучеренко на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.
На думку Кучеренка, якщо НАБУ дійсно зацікавлене в професійному й неупередженому розслідуванні, а не пустому піарі, бюро варто припинити вибірковий підхід і однаково досліджувати всі формули визначення ціни на енергоресурси, що базуються на імпортному паритеті.
Нагадаємо, 28 серпня САП оголосила про закриття справи «Роттердам+» через відсутність достовірних і вичерпних доказів провини підозрюваних.
11 серпня фінальна комплексна експертиза СБУ не підтвердила збитків від дії формули «Роттердам +». До цього також жодна державна експертиза, проведена як з ініціативи НАБУ, так і сторони захисту, не підтвердила нанесення збитків.
9 серпня сторона захисту офіційно отримала від САП копію постанови про закриття цієї справи.
Раніше повідомлялося, що термін досудового розслідування у справі «Роттердам +» закінчився 8 серпня. НАБУ і САП не змогли направити справу в суд і зупинили розслідування на невизначений термін.
Формула «Роттердам+» діяла для розрахунку вартості вугілля при визначені прогнозної оптової ринкової ціни на електроенергію у період 2016–2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам – Роттердам – Антверпен для всього вугілля. Формулу було скасовано 1 липня 2019 року із запровадженням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля й електроенергії для промисловців зросла.
Ціну газу для населення з лютого по липень 2020 року встановлювали за аналогічною формулою «Амстердам+». Уряд Олексія Гончарука запровадив, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ цей підхід для визначення ціни газу для населення. Меморандум з цією формулою був підписаний в тому числі Президентом Володимиром Зеленським. Формула передбачала включення вартості доставки газу з Нідерландів – біржа TTF. З серпня 2020 року ціни на газ для населення формуються за таким же принципом, однак з прив’язкою до біржі NCG (Дюссельдорф, Німеччина).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: