Нацбанк посилює вимоги до розкриття банками звітності

Нацбанк посилює вимоги до розкриття банками звітності
Національний банк України

НБУ запровадить щорічне стрес-тестування банків

У 2018 році Національний банк України фокусуватиметься на запобіганні майбутнім кризам та наслідкам від них для банківського сектору. Про це йдеться у четвертому Звіті про фінансову стабільність, оприлюдненому 18 грудня, інформує прес-служба Нацбанку.

«Протягом кризових років НБУ зосереджувався на нормалізації роботи банківського сектору. Тепер фокус уваги регулятора зміщується на запобігання майбутнім кризам та наслідкам від них для банківського сектору. Із 2018 року НБУ інтенсивно гармонізуватиме вимоги до роботи банків із рекомендаціями Базельського комітету з банківського нагляду (Базель ІІІ) та європейськими директивами», - сказано в документі.

НБУ інформує, що у 2018 році буде впроваджено новий норматив ліквідності – коефіцієнт покриття ліквідністю (liquidity coverage ratio, LCR). Він посилить стійкість банків до різких відтоків коштів. Також наступного року НБУ надасть банкам проект положення, що визначатиме нову структуру регулятивного капіталу та критерії прийнятності його складових. Усі нововведення будуть впроваджені після детального кількісного аналізу та врахування їхнього впливу на банківський сектор, зазначив регулятор.

«Важливим елементом забезпечення стійкості банків стане щорічне стрес-тестування банків. Незалежні аудитори проводитимуть аналіз якості активів усіх банків, а НБУ самостійно проводитиме регуляторне стрес-тестування. Йому підлягатимуть банки, чиї активи сукупно становлять не менше 90% загальних активів банківського сектору», - повідомляє Нацбанк.

НБУ надалі підвищуватиме стандарти розкриття банками фінансової та пруденційної звітності. «Із 2018 року почнеться публікація звітів про структуру регулятивного капіталу. Надалі вимоги до розкриття звітності ставатимуть жорсткішими. НБУ має за мету забезпечити повну прозорість діяльності та фінансового стану банківських установ», - зазначили у Нацбанку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: