Нацбанк пояснив, що передбачатимуть кредитні канікули для бізнесу на час карантину

Нацбанк пояснив, що передбачатимуть кредитні канікули для бізнесу на час карантину
Кредитні канікули банки почнуть масово надавати бізнесу після того, як НБУ затвердить відповідну постанову, - Рожкова

Кредитні канікули для бізнесу будуть передбачати ті ж спрощення, що отримали громадяни-позичальники після ухвалення Верховною Радою законів про коронавірус

У Національному банку України роз’яснили, що передбачатимуть, так звані, кредитні канікули, які банки надаватимуть своїм позичальникам на період запровадження карантину в Україні.

Кредитні канікули банки почнуть масово надавати бізнесу після того, як НБУ затвердить відповідну постанову, що буде містити рекомендації банкам. Це має статися вже найближчим часом, повідомила заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова в ефірі програми «Свобода слова».

Так, кредитні канікули для бізнесу будуть передбачати ті ж спрощення, які отримали громадяни-позичальники після ухвалення Верховною Радою законів про коронавірус. Зокрема:

  • Нацбанк рекомендуватиме банкам не нараховувати штрафи, пеню, неустойки тощо за те, що позичальник вчасно не заплатить за кредитом.
  • Після закінчення карантину, банки та бізнес почнуть обговорювати те, як реструктуризувати борги за кредитом, за який не платили на час карантину.
  • Банки обговорять з бізнесом залучення додаткового фінансування для відновлення після карантину.

Спрощення Нацбанк рекомендує застосовувати до тих підприємств, які не мали заборгованостей та вчасно сплачували платежі за кредитами до карантину.

«Це будуть універсальні принцип, які будуть розповсюджуватися на всі банківські установи, і бізнес буде цим користуватися», — зазначила Рожкова.

Нагадаємо, 17 березня депутати підтримали закони про підтримку бізнесу у звязку з карантином. Закони запроваджують для бізнесу такі заходи:

  • звільнення бізнесу від штрафів за порушення податкового законодавства у період з 1 березня по 30 квітня 2020 року;
  • звільнення від оподаткування єдиним соціальним внеском всіх ФОПів за березень та квітень 2020 року, за несплату ЄСВ за цей період не штрафуватимуть;
  • встановити мораторій на перевірки бізнесу з 18 березня по 31 травня 2020 року;
  • продовжити термін подання річної декларації про майновий стан (подається громадянами, зокрема держслужбовцями) до 1 липня 2020 року (термін подання річної декларації закінчується 30 квітня);
  • зробити податкові канікули з плати за землю (місцевий податок) з 1 березня по 30 квітня 2020 року;
  • виключити нежитлову нерухомість з бази оподаткування податком на нерухоме майно протягом 1 березня-30 квітня 2020 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: