Податок на викиди не має спрямовуватись на покриття чужих боргів, – лист Федерації роботодавців прем’єру

Податок на викиди не має спрямовуватись на покриття чужих боргів, – лист Федерації роботодавців прем’єру
ФРУ написала листа Шмигалю, де зазначила, що борги перед інвесторами «зеленої» енергетики держава має покривати шляхом випуску «зелених» євробондів

ФРУ підкреслює: держава має взяти на себе виконання зобов’язань перед «зеленими» інвесторами

Податок на викиди СО2, який платять українські підприємства, має спрямовуватись на модернізацію промисловості. Це дозволить Україні скоротити викиди парникових газів, зберегти свої підприємства і примножити робочі місця. Борги перед інвесторами «зеленої» енергетики держава має покривати шляхом випуску «зелених» євробондів, а не за рахунок промпідприємств. Про це йдеться у відкритому листі Федерації роботодавців України (ФРУ) до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Як сказано у листі, пропозиція Міністерства енергетики стимулювати розвиток відновлювальної енергетики за рахунок збільшення податку на викиди СО2 викликає обгрунтовану стурбованість українського бізнесу, адже завдасть промисловості непоправної шкоди.

Федерація підкреслює: держава повинна взяти на себе виконання своїх зобов’язань перед «зеленими» інвесторами, а не перекладати відповідальність на промисловість. Дефіцит у розрахунках має бути профінансований за рахунок випуску зелених євробондів в ЄС під мінімальні відсотки, адже без системної допомоги ЄС Україна не зможе досягти цілей зі скорочення викидів СО2.

«Податок на СО2 необхідно направити на модернізацію українських підприємств. Головним чином - за рахунок надання можливості цим підприємствам використовувати більшу частину цього податку на інвестиційні проєкти з енергоефективності, що дозволить зберегти українську промисловість і робочі місця у довгостроковій перспективі», – наголошують у ФРУ.

У Федерації нагадують: зараз податки за викиди СО2 зараховуються до загального фонду дербюджету і витрачаються на будь-які цілі. Водночас Україна збирається взяти на себе зобов’язання до 2030 року скоротити викиди парникових газів до 35% від рівня 1990 року. На це, на оцінками експертів, країні потрібно 379 млрд євро, в тому числі для промисловості – до 37 млрд євро.

Зрозуміло, що у нинішній економічній ситуації у промисловості немає таких джерел для інвестицій: у 2020 році ВВП України впав на 4%, а збитки промислових підприємств склали понад 45 мільярдів гривень.

«Щоб виконати зобов’язання по скороченню викидів та зберегти українську промисловість, необхідно провадити ефективну державну політику, яка буде враховувати інтереси всіх галузей економіки, передбачати залучення інвестицій в українську промисловість та державну допомогу українським підприємствам», – наголошують у ФРУ.

Нагадаємо, ініціативу підвищити податок на СО2, щоб розплатитися з боргами перед «зеленими» енергетиками, висловив в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко. У свою чергу народний депутат Дмитро Кисилевсьский заявив, що держава має не підвищувати податок на викиди, а надавати стимули, які допоможуть промисловості модернізуватися.

Раніше голова Асоціації виробників цементу України «Укрцемент» Павло Качур заявив, що кошти від податку на СО2 необхідно направляти на екомодернізацію підприємств, яка допоможе їм утримати позиції на світових ринках. Якщо ж гроші направляти на покриття чужих боргів, то ці кошти взагалі немає сенсу збирати.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: