Схеми Коломойського довели державне «Центренерго» до багатомільярдних боргів – ЗМІ

Схеми Коломойського довели державне «Центренерго» до багатомільярдних боргів – ЗМІ
Влітку минулого року на керівні посади «Центренерго» зайшли люди, пролобійовані олігархом Ігорем Коломойським

Держкомпанія «Ценренерго» працювала прибутково до середини минулого року, а тепер має 3 млрд грн боргу

Державна компанія «Центренерго» має багатомільярдні борги через корупційні схеми бізнесмена Ігоря Коломойського. Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Прямий».  

За інформацією телеканалу, держкомпанія «Ценренерго» працювала прибутково до середини минулого року, але з вересня 2019 на підприємстві почали формуватися величезні борги, які нині сягають трьох мільярдів гривень.

«Після зміни керівництва влітку минулого року змінилася і політика компанії. Туди на керівні посади зайшли люди, пролобійовані олігархом Ігорем Коломойським. Запроваджені ними схеми полягали в тому, що спочатку купували вугілля у пов’язаної з Коломойським компанії «Нафто-форс» за ціною, що була суттєво вище ринкової, а вироблений струм продавали феросплавним заводам Коломойського за ціною нижче собівартості. Таким чином, державі наносили збитки з двох боків», - йдеться у сюжеті.

За словами народного депутата Михайла Волинця, російське вугілля, в тому числі і з окупованих територій України, постачалось «Центренерго» компанією «Нафта Форс» за ціною 2500₴ за тонну.

Окрім того, телеканал повідомив, що нещодавно «Центренерго» включило в роботу газо-мазутні блоки, замість того щоб брати вугілля з державних українських шахт. Газ купують, знову, у підприємства Коломойського – компанії «Юнайтед Енерджі». Тієї самої, через яку йшла левова частка імпорту струму з Росії. Хоча держава витратила мільярди гривень, щоб переобладнати блоки «Центренерго» з антрациту, що залишився на окупованій території, на газове вугілля, якого у нас вдосталь на державних шахтах. Українське вугілля лежить на складах шахт, 95% шахт стоять.

На думку депутата Михайла Бондаря, такі дії, що наносять шкоду державі, не можна назвати інакше як злочинною схемою.

«Це фактично найостанніший варіант, який можна було зробити, вони маючи можливість спалювати вугілля, запускають газоблоки і купляють газ фірми Коломойського Держава буде платити двічі - тому що наша продукція лежить на складах і не реалізовується. Вона, по-перше, втрачає свою якість. Але держава буде всерівно зобов’язана виплачувати заробітну платню шахтарям вносячи до державного бюджету зміни в цей бюджет. Тобто нестачу покриття заборгованості перед шахтарями», - пояснив Бондар.

Нагадаємо, 12 травня під час засідання комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг депутати Михайло Бондар та Михайло Волинець закликали прем’єра та керівника Мінекоенерго зупинити дію корупційних схем Коломойського на держпідприємстві «Центренерго».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: