Справа НАБУ щодо «Роттердам+» необґрунтована і безперспективна, - Москаль

Справа НАБУ щодо «Роттердам+» необґрунтована і безперспективна, - Москаль
Геннадій Москаль наголосив, що економічну обґрунтованість запровадження «Роттердам+» було підтверджено європейськими та вітчизняними науковими установами

Справа «Роттердам+» має всі ознаки політичного замовлення - ексголова Закарпатської облдержадміністрації

У справі «Роттердам+» відсутній склад злочину, а звинувачення НАБУ у тому, що вугілля не завозилось в Україну з Роттердаму, свідчать про некомпетентність слідчих.

Про це заявив ексголова Закарпатської облдержадміністрації та колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль в коментарі журналісту.

«Немає складу злочину. Проти кого направлений цей «Роттердам+»? Я так зрозумів, що НАБУ справи не читало. Вони говорять, що у нас є офіційно докази, що з Роттердаму ніяке вугілля в Україну не завозилося і в роттердамський порт тоже не завозили. Люди не розуміють, що це індекс ціни. Ніякого дійсно вугілля. Це могли бути Констанца+, Маріуполь+, можна взяти інші порти. І вартість цього вугілля становила по «Роттердам+» 1700 гривень», - сказав Москаль.

На його думку, справа «Роттердам+» має всі ознаки політичного замовлення, а скасування формульного підходу до ціноутворення було вигідно власникам енергоємних підприємств, зокрема, Ігорю Коломойському.

«Хто отримав і хто затіяв оцю всю політичну кашу? Ті, хто мав енергоємні підприємства, в першу чергу феросплавні і інші, де доля електрики, складова була дуже велика. І маржа прибутку все ставала менша, менша і менша… Це політично замовлена справа», - вважає Москаль.

Він також наголосив, що економічну обґрунтованість запровадження «Роттердам+» було підтверджено європейськими та вітчизняними науковими установами, зокрема Європейською асоціацією вугілля та лігніту (EURACOAL) і Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз.

«Немає там ніякого складу злочину. Це встановив Інститут економіки Національної академії наук. Це судова експертиза Міністерства юстиції», - додав Москаль.

Нагадаємо, раніше енергоексперти заявили, що справа НАБУ про «Роттердам+» ґрунтується на нерозумінні економічних законів і не має судової перспективи. А також підкреслили, що введення формульного ціноутворення було абсолютно економічно виправдано в умовах дефіциту в Україні вугілля.

На думку експерта Кирила Сазонова, новому уряду доведеться повернутися до формули «Роттердам+», оскільки закуповувати по ній вугілля дешевше.

24 березня 2017 року НАБУ відкрило кримінальне провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, які затвердили формулу «Роттердам+». 8 серпня 2019 року детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам у, так званій, справі «Роттердам+».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: