«Нафтогаз»: через борги без газу «простоюють» два десятки теплокомуненерго

«Нафтогаз»: через борги без газу «простоюють» два десятки теплокомуненерго
НАК «Нафтогаз України»

«Нафтогаз» звинуватив місцеві органи влади у бездіяльності

Станом на вівторок НАК «Нафтогаз України» не надав номінації на газ 22 теплопостачальним підприємствам з дев‘яти регіонів через значну заборгованість цих компаній.

Про це «Укрінформу» повідомили у прес-службі НАК.

«Станом на сьогодні (13 листопада, ред.) 1146 теплопостачальних підприємств купують газ на пільгових умовах у НАК «Нафтогаз України». Разом з цим, «Нафтогаз» зараз не має можливості надати номінації на газ 22 теплопостачальним підприємствам, у тому числі, 12 великим, з дев‘яти регіонів. Головна причина - недотримання тепловиробниками вимог постанови Кабінету міністрів №867 «Про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу» від 19 жовтня 2018 року. «Нафтогаз» сподівається, що місцеві органи влади та управителі цих підприємств негайно долучаться до вирішення ситуації», - зазначили у компанії.

Ключові проблемні ситуації з тепловиробниками виникли у Кривому Розі, Херсонській області, містах Сміла, Сєверодонецьк, Первомайськ та Шепетівка.

«Нафтогаз стурбований тим, що бездіяльність деяких органів місцевої влади та управителів майна ТЕЦ вже вкотре перетворює жителів місцевих громад на заручників. Тепловиробники, які забезпечують мешканців зазначених регіонів теплом та гарячою водою, накопичили значну заборгованість, не виконують графіків її погашення або у попередньому періоді розрахувалися з Нафтогазом менш ніж за 90% використаного газу. Поки вказані підприємства не виконають ці вимоги законодавства, Нафтогаз не може надавати їм номінації на газ на пільгових умовах, визначених Кабінетом міністрів», - підкреслили у компанії.

У «Нафтогазі» переконані, що в більшості випадків накопичення значної заборгованості та зрив графіка її погашення є наслідком бездіяльності місцевих органів влади. 

«У ситуації з Херсонською ТЕЦ, Криворізькою ТЦ та Сєверодонецькою ТЕЦ відповідальність несе Фонд державного майна, в управлінні якого знаходяться ці виробники тепла. Ситуація з ними може бути врегульована лише за участю Кабінету міністрів України», - додали у компанії.

У НАК також відзначили, що ще до початку опалювального сезону Нафтогаз неодноразово звертався до місцевих органів влади, Фонду держмайна, Кабінету міністрів України із закликом вжити всіх необхідних заходів для недопущення відключення опалення в період холодів. Більшість проблемних виробників знайшли вихід із ситуації і виконали вимоги законодавства.

Нагадаємо, з 9 листопада у Кривому Розі значна частина мешканців залишилася без тепла. НАК «Нафтогаз України» не виділив обсягів блакитного палива для місцевого теплогенеруючого підприємства «Теплоцентраль». Як зазначають в «РГК», представники газорозподільної компанії  «Криворіжгаз» намагаються третій день донести до людей справжні причини відсутності тепла.

Раніше повідомлялося, що у ніч на 12 листопада стало відомо, що АТ «Криворізька теплоцентраль» на повну потужність запустила 4 котельні із 6-ти.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв запропонував, щоб державне підприємство «Енергоринок» погасило свої борги перед АТ «Криворізька теплоцентраль», після чого НАК «Нафтогаз» виділить номінації для початку роботи станції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: