Україна зібрала рекордний урожай зерна. Уряд каже, що це його заслуга

Україна зібрала рекордний урожай зерна. Уряд каже, що це його заслуга
Збирання ранніх зернових культур в Україні цього року завершено
Фото: Adobestock

Міністр агрополітики вважає, що встановити рекорд помогла розширена програма державної підтримки агросектору

В Україні цьогоріч намолотили 44,8 млн тонн ранніх зернових та зернобобових культур, що є рекордною кількістю за незалежної України. Про це повідомляє пресслужба Міністерства агрополітики з посиланням на слова міністра Романа Лещенка.

Він розповів, що збирання ранніх зернових культур в Україні вже завершено: на площі 10,2 млн га (100% прогнозу), було намолочено 44,8 млн тонн зерна.

Пшениці намолочено 32,8 млн тонн із найвищою урожайністю на Хмельниччині (65,2 ц/га). Ячменю намолочено 10,94 млн тонн із найвищою врожайністю у 57,2 ц/га на Київщині. Гороху намолочено 570 тисяч тонн.

Міністр додав, що лідером із намолоту зерна є Одещина із показником понад 4,1 млн тонн. 3 млн тонн зерна кожна намолотили в Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях.

Крім того, зазначив Лещенко, вже завершилося збирання ріпаку та намолочено понад 2,8 млн тонн насіння. Найвища врожайність ріпаку була на Хмельниччині (35 ц/га) та Черкащині (34,2 ц/га).

Зумовили такі показники сприятливі ґрунтово-кліматичні умови та держпідтримка, каже міністр. За 7 місяців року аграрії отримали 546 млн грн на часткову компенсацію вартості вітчизняної сільгосптехніки, ще 565 млн грн – в межах державної програми здешевлення кредитів. «Доступних кредитів» під 5%, 7% та 9% аграрії отримали на понад 26 млрд грн.

Через це Мінагро просить Мінфін зберегти програму «Доступні кредити» на наступний календарний період. Лещенко переконаний, що за такої держпідтримки агросектор може цьогоріч сформувати понад половину валютної виручки держави та забезпечити п’яту частину ВВП України.

До слова, за підсумками жнив, на Черкащині зібрали 2 млн тон ранніх зернових та зернобобових. Це у 2,5 раза більше, ніж посушливого минулого року. Обласна влада планує збільшити залучення інвестицій у перероблення продукції рослинництва.

Раніше повідомлялося, що аграрії завершують збір ранніх зернових та обіцяють рекордний врожай.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: