В Україні не вироблятимуть фету, пармезан та рокфор

В Україні не вироблятимуть фету, пармезан та рокфор
Для переходу на нові назви продуктів визначено перехідний період, що триватиме 12 місяців

За законом коньяк, шампанське, рокфор, пармезан та фета мають право так називатися лише там, звідки вони походять

В Україні згідно з законом про географічні зазначення після 2022 року українські виробники не зможуть називати сири пармезаном, рокфором та фетою, а після 2025 року алкогольні напої втратять назви шампанське та коньяк.

Про це на пресконференції у Львові розповів експерт проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» Іван Гайванович, повідомляє видання «Щоденний Львів».

«Згідно з новою редакцією закону про географічні зазначення такі продукти як коньяк, шампанське, а також захищені географічними зазначеннями сири рокфор, пармезан та фета мають право іменуватися лише там, звідки вони походять: із провінцій Коньяк, Шампань тощо. В інших місцевостях такий плагіат буде каратись солідними штрафами. При цьому під санкції потраплять як виробники, так і продавці», - зазначив Гайванович.

За його словами, для переходу на нові назви визначено перехідний період. Для окремих спиртних напоїв – коньяка, шампанського він триватиме до кінця 2025 року, для трьох сирів – рокфор, пармезан і фета – до кінця 2022-го.

Після закінчення цих термінів українські виробники не зможуть давати своїм продуктам такі назви. Не можна буде також їх імітувати: наприклад, замість шампанського вказувати, що вино «створене методом шампанізації» або що сир «зі смаком пармезану».

Гайванович підкреслив, що географічне зазначення є об’єктом колективної інтелектуальної власності, і відрізняється від торгової марки, яка має конкретного власника. За словами експерта, географічне зазначення вказує на те, що продукт походить з певної місцевості, що його характеристики зумовлені місцем походження, і він цілковито або частково виготовлений у певній місцевості. Також він має якість, гарантовану суворою системою контролю.

В Україні таким продуктом визнано гуцульську бриндзю. Саме бриндзю, а не звичну для нас бринзу, яка продається у магазинах і навіть віддалено не подібна ні за смаком, ні за консистенцією до справжньої бриндзі, яку із 15-століття виробляють на карпатських полонинах. Право називати свій продукт терміном «Гуцульська овеча бриндзя» та «Гуцульська коров`яча бриндзя» мають лише виробники з Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: