Верховний Суд назвав винних у тиску щодо справи Приватбанку

Верховний Суд назвав винних у тиску щодо справи Приватбанку
У день судового засідання в електронних засобах масової інформації та в соціальних мережах поширювалась інформація, спрямована на підрив авторитету судової влади, - судді

Судді Верховного Суду вважають неприйнятними заяви генерального прокурора Ірини Венедіктової щодо справи Приватбанку

Вища рада правосуддя отримала повідомлення суддів Великої палати Верховного Суду про втручання в їх професійну діяльність і тиск на суд з метою ухвалення рішення на користь однієї зі сторін у справі Приватбанку. Про це повідомляє пресцентр судової влади України.

У Верховному Суді наголосили, що під час розгляду справи про законність націоналізації Приватбанку у день судового засідання в мережі інтернет, в електронних засобах масової інформації та в соціальних мережах поширювалась інформація, спрямована на підрив авторитету судової влади.

«Припущення авторів цих публікацій і дописів поєднуються з твердженнями про отримання суддями Великої палати Верховного Суду неправомірної вигоди, змову з представниками позивачів, містять погрози», - йдеться в заяві суддів.

У повідомленні також зазначається, що 16 березня 2020 року Велика палата Верховного Суду відкрила судові засідання у справі для громадськості, проте співзасновник політичної партії «Демократична сокира» (Антон Швець. - Ред.) поширив в інтернеті, на думку суддів, недостовірну інформацію про перебіг цього засідання з використанням ненормативної лексики.

25 квітня член наглядової ради Приватбанку Артем Шевальов, який є відповідачем у справі, у соцмережі закликав суддів Верховного Суду, які розглядають справу, «читати шикарну статтю» про розгляд справи банку.

Крім того, судді вважають неприйнятними заяви генерального прокурора Ірини Венедіктової щодо справи Приватбанку.

«23 квітня 2020 року свою позицію як позицію Офісу генерального прокурора озвучила і генеральний прокурор, яка фактично протиставила судову владу суспільству та загалом державі. З виступу складається враження, що єдиним захисником суспільства та держави виступає прокуратура, яка вже визначила, хто у справі правий, а хто - ні. В умовах, коли навколо цієї справи очевидно проглядається збурювання громадських почуттів та намагання принизити суд, такі заяви навряд чи можуть вважатися прийнятними», - зазначають у суді.

Судді Верховного Суду вважають, що зазначені обставини є формою втручання в діяльність суду, способом впливу та тиску з метою ухвалення рішення на користь однієї зі сторін та повідомляють про втручання у їх діяльність зі здійснення правосуддя для вжиття відповідних заходів.

Вказане повідомлення внесено до Реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідне рішення, зазначили в прес-центрі судової влади України.

23 квітня Венедиктова записала відеозвернення, в якому заявила, що Офіс генпрокурора відстоює 1 млрд грн активів держави в справі Приватбанку.

Нагадаємо, 27 квітня Велика палата Верховного Суду відклала на невизначений термін рішення у справі, де Національний банк доводить законність списання депозитів сім'ї Суркісів під час націоналізації Приватбанку через постійний тиск.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: