Введення мита на імпорт кабелів негативно позначиться на інвестиціях мобільних операторів та операторів систем розподілу – експерти

Введення мита на імпорт кабелів негативно позначиться на інвестиціях мобільних операторів та операторів систем розподілу – експерти
Європейська Бізнес Асоціація звертається до Мінекономіки та Уряду із закликом не застосовувати спеціальні заходи щодо імпорту в Україну проводів 
Фото: eba.com.ua

Мінекономіки рекомендує запровадити спеціальне мито 23,5%

В Американській торговій палаті та Європейській бізнес асоціації закликали Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі відмовитися від введення мита на імпорт кабельної продукції. На думку бізнес-експертів, мито на імпорт обмежує конкуренцію та приведе до дефіциту на ринку кабелів, необхідних для розвитку телекомунікацій та енергетичної інфраструктури країни. Про це ідеться на сайті Європейської бізнес асоціації.

У березні Мінекономрозвитку рекомендувало Міжвідомчій комісії з міжнародної торгівлі розглянути питання стосовно застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну кабельної та дротової продукції. Обґрунтовуючи це приведенням усіх учасників внутрішнього ринку України до однакових конкурентних умов, Мінекономіки рекомендує запровадити спеціальне мито 23,5%.

В Американській торговій палаті вважають, що потенційне введення імпортних мит стане додатковим податком для галузі телекомунікацій, тому закликають відмовитись від введення мита на кабельну продукцію.

«Зазначене негативно відобразиться на інвестиційній спроможності мобільних операторів, оскільки замість інвестицій в інфраструктуру мобільні оператори будуть змушені сплачувати додаткові мита», – ідеться в офіційному зверненні АСС до Мінекономрозвитку.

Європейська бізнес асоціація (ЕВА) також заявила, що виступає проти введення мита на кабельну продукцію. Аргументуючи це можливим дефіцитом кабельно-провідникової продукції на ринку та згортанням конкуренції.

«Крім того впровадження мита може призвести до зменшення обсягів виконання інвестиційної програми операторами системи розподілу (ОСР), у зв'язку зі збільшенням закупівельної вартості кабельної продукції. Результатом може стати менша кількість інвестицій ОСР в розвиток мереж і енергетичної інфраструктури, подорожчання вартості приєднань до мереж ОСР», – зазначають в Асоціації.

Окрім того, в ЕВА вважають, що впровадження мита порушує Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, адже означають не виконання зобов’язань взятих Україною, зокрема, стосовно Договору про застосування Енергетичного Співробітництва у сфері енергетики.

«Тож Європейська Бізнес Асоціація звертається до Мінекономіки та Уряду із закликом не застосовувати спеціальні заходи щодо імпорту в Україну проводів незалежно від країни походження та експорту. Бізнес-спільнота сподівається, що держава не буде втручатися у ринкові процеси і обмежувати конкуренцію на ринку», – наголосили в ЕВА.

Раніше «Главком» писав, що ухвалення закону про продовження експортного мита на металобрухт на п’ять років дозволить зберегти тисячі робочих місць та суттєво наповнити державний бюджет. Про це заявила народний депутат з фракції «Слуга народу», голова підкомітету з питань розвитку, конкуренції та рівних умов для бізнесу Людмила Буймістер.

Також Україна згідно із зобов’язанням з економічної частини асоціації з Євросоюзом, скасувала мито на ввезення вин.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: