ЗМІ: «Самопоміч» влаштувала скандал навколо виборів нового складу НКРЕКП

ЗМІ: «Самопоміч» влаштувала скандал навколо виборів нового складу НКРЕКП

«Скандал щодо НКРЕКП можна розцінювати як передвиборчу технологію»

Першопричиною скандалу, який політична партія «Самопоміч» влаштувала навколо НКРЕКП, могла стати сама прозорість процедури відбору і призначення нових членів НКРЕКП, починаючи від формування складу конкурсної комісії і закінчуючи затвердженням складу регулятора. Про це йдеться в статті на сайті «ДС».

«Відразу ж після проведення першого туру відбору народні депутати від «Самопомочі» Лев Підлісецький і Вікторія Войціцька виступили з різким випадом щодо номінаційної комісії. Правда, з заяви незрозуміло, до чого саме у депутатів претензії: до роботи комісії, ДТЕК, або, власне, аналізу, підготовленого DiXi Group. У Законі «Про НКРЕКП» в переліку причин для відхилення кандидатів в члени регулятора першим пунктом є саме членство в політичній партії. Тому кандидатура, яка відкрито просувалася «Самопоміччю», була віднесена в жовту зону (яка вимагає додаткової перевірки). При цьому Лев Підлісецький і Вікторія Войціцька не сказали, що в червоній зоні аналізу DiXi виявилося кілька кандидатів, які раніше займали керівні посади в холдингу ДТЕК», - йдеться у статті.

Крім того, в матеріалі сказано, що в скандалі також брав участь голова Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг Андрій Герус (балотувався на виборах до Київради від «Самопомочі»).

«Якщо мотивація Геруса як лобіста інтересів промислових підприємств-споживачів електроенергії зрозуміла, то атака нардепів, швидше за все, пов'язана з кадровим інтересами в НКРЕКП. А оприлюднений аналіз складу претендентів DiXi Group явно зіпсував плани «Самопомочі» провести до складу НКРЕКП своїх людей», - робить висновки автор статті.

Автор матеріалу нагадує, що в конкурсній комісії НКРЕКП немає діючих політиків або чиновників. Вона складається з директора компанії «Трансенергоконсалтинг» Світлани Голікової (секретар), Миколи Ніцака, екс-директора «Вінницяобленерго» та компанії «Черкаські магістральні електричні мережі» Семена Поташника, голови науково-технічної ради «Укргідроенерго» та президента ВГО «Асоціація» Укргідроенерго» Василя Яструбинського, радника заступника голови КМДА. Головою комісії був затверджений голова Всеукраїнської енергетичної асоціації Василь Котко. Всі учасники мають репутацію грамотних експертів у сфері енергетики, досить незалежних у своїх судженнях. Комісія в такому складі цілком здатна відібрати кандидатів, рівновіддалених і від політичного впливу, і від відстоювання вузьких корпоративних інтересів.

На думку автора статті, роздування скандалу навколо обрання складу НКРЕКП цілком може мати і політичний підтекст.

«У цьому контексті його можна розцінювати як передвиборчу технологію - вже зрозуміло, що в передвиборні програми багатьох політичних діячів і партій буде закладено тезу про зниження як тарифів на газ і електроенергію для промсектора, так і тарифів на ЖКГ для громадян. З незалежним регулятором такі програми перетворюються на порожній звук», - резюмує автор статті.

Читайте також статтю «Главкома»: «Дюссельдорфський» секрет Кабміну, Коболєва та Прохоренка.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: