Командир батальйону «Дніпро» Юрій Береза: Україна переможе у цій війні тільки після того, як звільнять усіх генералів

Командир батальйону «Дніпро» Юрій Береза: Україна переможе у цій війні тільки після того, як звільнять усіх генералів

Очільник так званих бойовиків Коломойського про завдання, які виконує його батальйон на Донбасі

«Дніпро-1» входить до трійки найвідоміших батальйонів МВС, які беруть участь в проведенні АТО на Донбасі. Історія створення «Дніпро-1» розпочалася у лютому, коли в загін територіальної оборони об’єдналися кілька сотень з Майдану. Але як батальйон в складі структур правоохоронних органів він був заснований у Дніпропетровську 13 квітня, коли на чолі області став мільярдер Ігор Коломойський.

Підрозділ спільно з батальйоном «Азовом» брав участь у зачистці Маріуполя від бойовиків, а також допомагав у проведенні президентських виборів 25 травня. У російських ЗМІ бійців «Дніпра» часто називають «бойовиками Коломойського» і прирівнюють до іншої страшилки російського ТБ – «Правого сектору».

Діяльність «бойовиків Коломойського», вочевидь, не дуже до вподоби не тільки російським ЗМІ, а й нинішньому керівникові Донеччини Сергієві Таруті, який досить часто робить заяви, закликаючи керівництво АТО посприяти виведенню «Дніпра-1» з його області. Однак командир батальйону Юрій Береза в інтерв’ю «Главкому» каже, що ніяких таких наказів МВС з цього приводу до них не надходило. Керівник підрозділу також розповів про те, що за ним і іншими командирами батальйону «Дніпро-1» іде відкрите полювання. «Нас ненавидять», - визнає боєць, але при цьому називати конкретних ворогів відмовляється.

З чого почалось створення батальйону «Дніпро-1», чому саме ви його очолили?

Почалося це ще в лютому. Ми створили полк національного захисту Дніпропетровської області. Спочатку до нашого складу входили чотири сотні з Майдану. На сьогоднішній день це більше 27 сотень. Це якщо говорити про офіційно відомі сотні. Так от, я був командиром цього полку, бо я його сам почав створювати.

Окрім звільнення Маріуполя разом з батальйоном «Азов», які завдання ще виконуували?

Батальйон «Дніпро-1» організовував вибори президента в чотирьох районах Донецької області: Олександрівський, Добропільський, Червоноармійський і Велико-Новосільський. Ми дали можливість людям проголосувати. На сьогоднішній день батальйон «Дніпро-1» відповідає за південь Донеччини, в складі АТО, базуючись у Маріуполі. Я не можу говорити про те, в яких саме операціях ми беремо участь. Це все компетенція керівника АТО. Сьогодні з усього складу у 500 людей, 300 бійців постійно виконують бойові задачі. Вони забезпечують охорону узбережжя Азовського моря, патрулюють кордони України на Сході.

Про які саме бойові задачі іде мова?

Спільно з прокуратурою і МВС ми допомагаємо повернутися південним районам Донецької області до нормального життя. Ми забезпечуємо охорону працівникам прокуратури і слідчих органів у виконанні їх службових обов’язків. Ми забезпечуємо патрулювання і прикриття прибережної зони. На катерах підходять росіяни, розгортають міномети і стріляють по прикордонниках.

Пане Юрію, «Дніпро» часто звинувачують у тому, що це приватна армія мільярдера Коломойського. На підтвердження цього можна навести таку інформацію. Бійці батальйону увірвалися на територію газорозподільної станції на Дніпропетровщині, аби поновити постачання газу до «Дніпроазоту». Це компанія Коломойського, вона має великі борги за газ і її попереджували про відключення. Чи мав місце цей факт?

Ні, не мав. Чи знаєте ви, яка картина є зараз? Батальйон «Дніпро» - це вже бренд. І є люди, які хочуть скористатися з цього.

Що ж саме відбулося на території газорозподільної станції у Дніпродзержинську, і хто були ті люди, які вдерлися на його територію?

Я не знаю, про що ви говорите, у мене немає цієї інформації. Можливо тому, що я зараз не у Дніпропетровську і поза межами області.

Голова Донецької ОДА Сергій Тарута заявив, що з керівництвом АТО досягнуто домовленостей щодо передислокування батальйону «Дніпро-1» з Маріуполя. Чим ви заважаєте Таруті?

Які реальні кроки пана Тарути у проведенні президентських виборів на Донеччині ви можете назвати? Немає. Чи були конкретні кроки з боку батальйону «Дніпро-1» для проведення президентських виборів? Зверніться до ЦВК за відповіддю. Члени Центрвиборчкому вітали оплесками бійців батальйону «Дніпро-1», дякуючи за допомогу в проведенні виборів у чотирьох районах на Донбасі. Я надіюсь, що пан Тарута робить таку заяву тільки тому, що якісь помічники йому надають неправильну інформацію про нас.

Але на Донеччині присутні також батальйони «Азов», «Донбас» і «Артемівськ». Хіба місцевих підрозділів для області не достатньо?

Якби було достатньо, нас би тут не було. Знаєте, найбільше мені хотілося б, щоб усі мої хлопці повернулися в Дніпропетровськ і розійшлися по своїх домівках. Якщо ви думаєте, що я прихильник війни – Боже відведи. Я кадровий військовий, я вмію воювати, але я не прихильник війни.

Хто вашому батальйону наказав піти на Донеччину?

Звичайно, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Майже три тижні тому заступник начальника відділу комплектування та проходження служби управління кадрового забезпечення ГУ МВС України на Дніпропетровщині Сергій Левітан заявив, що бійці «Дніпро-1» служитимуть на Півдні, в Миколаївській і Херсонській областях. Чому МВС змінило своє рішення і таки відправило вас на Донбас?

Я не знаю нічого про це. Сергій Левітан зі мною нічого не узгоджував. Я з ним розберуся. Я на постійному зв’язку із заступниками міністра, з його радниками. Такої команди до сьогоднішнього дня не чув.

Батальйон «Дніпро-1» повністю фінансує Ігор Коломойський?

Батальйон «Дніпро-1» є міліцейським, його повністю фінансує держава.

Ви хочете сказати, що Коломойський не має ніякого відношення до нього?

Як керівник ОДА він має відношення тому, що цей батальйон формувався і дислокується на території Дніпропетровської області.

Середня зарплата бійців вашого батальйону становить трохи більше 4 тис. грн на місяць. Цих грошей достатньо для людей, які ризикують життям і мають годувати свої родини?

Послухайте, про що ми зараз говоримо? Батальйон «Дніпро-1» сформований з патріотів. Патріотизм – це найголовніший фактор, на основі якого людей приймають до батальйону. Патріотизм, патріотизм і ще раз патріотизм! Почуйте це!

Днями командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко заявив, що люди допомогли його батальйону отримати на потреби військових «10 автомобілів від народу». Чи допомагають вашому батальйону подібним чином?

Завдяки допомозі простих людей ми отримали 20 автомобілів. Нам також, звичайно, допомагають.

Нещодавно колишній міністр оборони Михайло Коваль заявив, що Луганськ і Донецьк будуть повністю заблоковані. Коли це станеться?

Україна переможе у цій війні тільки після того, як звільнять усіх генералів. Потрібно, щоб залишився у нас тільки один генерал, керівник Генерального штабу.

Ви хочете сказати, що ефективність АТО з цими командирами, яких маємо, дорівнює нулю?

Ви бачили, що відбувалося в Грузії? Коли ми почнемо діяти у тій матриці, у якій діяла Грузія, тоді у нас все вийде. Зараз же у нас немає Збройних сил України, давайте прямо про це казати, є тільки окремі підготовлені частини. У нас немає Генерального штабу України, у нас є тільки окремі порядні офіцери. Нам в Україні не потрібні генерали, взагалі не потрібні. Не потрібна така їх кількість. Порахуйте їх зарплатню і їх утримання, і ви дістанете відповідь, чому. Нам потрібні нормальні полковники, які можуть в новітніх умовах ухвалювати адекватні рішення. Нам потрібні нормальні підполковники, які візьмуть усю повноту відповідальності в частинах на себе. Нам потрібні просто патріоти. На превеликий жаль, протягом фактично 24 років незалежності за жодного президента Україна не переймалася своєю армією. Вона мала військові частини, які залишилися після Радянського Союзу, але не мала своєї армії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: