Діоксид сірки, азоту і формальдегід. Кличко розповів, чим сьогодні дихають кияни

Діоксид сірки, азоту і формальдегід. Кличко розповів, чим сьогодні дихають кияни
Фото: РБК-Україна

Радіаційний фон у Києві та області – у межах норми, - запевнив мер

Значна частина диму, який забруднює повітря в Києві, йде з Житомирської області, де на значній території наразі палають два лісництва.

Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Водночас у зоні відчуження спостерігається тління трав’яного настилу, деревини в пройдених вогнем осередках. Активних вогнищ наразі не зафіксовано.

«Понад тисяча рятувальників київського гарнізону задіяна для оперативного реагування на пожежі, а також до робіт з ліквідації пожеж в Київській області, зоні відчуження та в Житомирській області», – йдеться в повідомленні.

При цьому Кличко зазначив, що «радіаційний фон у столиці та області – у межах норми». «Середній радіаційний фон у Києві складає 0,011 мР/год (норма – 0,030мР/год); у Київській області 0,014 мР/год (норма – 0,030 мР/год)», - додав мер столиці.

«Але у повітрі столиці зафіксовано продукти горіння. Вміст діоксиду сірки, формальдегіду та діоксиду азоту - перевищений. Згідно даних автоматичної станції AQT 420 VAISALA Київського національного університету імені Тараса Шевченка (місце знаходження-Голосіївський район) вранці 18 квітня зафіксоване коливання монооксиду вуглецю і перевищення ГДК в 0,5 рази. Останні дані про стан атмосферного повітря також надав Центр громадського здоров’я Інституту Марзєєва. Згідно з їх інформацією, вміст дрібно дисперсного пилу у повітрі Києва: PM 2,5 – 127 мкг, PM 10 – 126 мкг», - розповів Кличко.

«Значну частину диму, який забруднює повітря, доносить з Житомирської області, де в двох лісництвах зараз палає 2700 га. У зоні відчуження тим часом спостерігаєтсья тління трав’яного настилу, пеньків та деревини в осередках пройдених вогнем. Активних вогнищ наразі не зафіксовано», - вів далі мер Києва. 

Він додав, що фахівці просять не виходити на вулицю без нагальної потреби, тримати вікна зачиненими та споживати більше рідини.

Також Кличко розповів, що загалом останню добу у Києві зафіксували 30 пожеж. «Зокрема, зафіксовані пожежі в екосистемах столиці. Пожежа трав’яного настилу в 4 осередках загальною площею 1,3 га: Деснянський район — 700 кв. м; Голосіївський район — 500 кв. м; Дарницький район — 50 кв. м; Святошинський район — 50 кв. м», - повідомив мер столиці.

Киянам радять не виходити на вулицю без нагальної потреби, тримати вікна зачиненими та споживати більше рідини.

Як повідомлялося раніше, станом на ранок 18 квітня в Житомирській області на території Виступовицького лісництва площа пожежі становила близько 2 тис. га, на території Бережестського лісництва – близько 700 га. До гасіння залучено 655 людей та 108 одиниць техніки.

Рааніше повідомлялося, що Київ залишається містом з найбільш забрудненим повітрям у світі, і протягом сьогоднішнього ранку ситуація значно погіршилася.

Напередодні мер Києва заявив, що смог у столиці може розвіятися вже через день, після того, як зміниться напрямок вітру.

Директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда в коментарі «Главкому» розповів, що причиною піщаної бурі, яка 16 квітня накрила Київ та передмістя, є посилення вітру до 15-20 м/с на території Київської та Житомирської областей, а також тривала відсутність дощу у цих областях.

17 квітня Кульбіда заявив, що якість атмосферного повітря в Києві значно покращилася порівняно з 16 квітня. За його словами, нічого надзвичайного по основних забруднювачах, крім пилу, не відбувається.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: