Київ виділить майже мільярд гривень на доплати столичним медикам

Київ виділить майже мільярд гривень на доплати столичним медикам

Віталій Кличко пояснив, чому за квітень медики отримали менші зарплати, ніж за березень

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що місто завжди допомагало і допомагатиме столичним медикам, навіть у ситуації, коли медзаклади отримують фінансування від Національної служби здоров’я, з якою напряму підписали відповідні договори. Про це він сказав під час онлайн-пресконференції.

«Ще раз нагадаю, що 1 квітня стартувала друга хвиля медичної реформи. За нею медзаклади почали отримувати фінансування від Національної служби здоров’я, з якою напряму підписали відповідні договори. Це стосується і заробітної плати співробітникам. Її також тепер нараховує держава. Тобто, за законом, місцева влада більше не фінансує цю статтю видатків закладів», - наголосив Кличко.

За його словами, за березень медичні працівники столиці отримали заробітну плату, премії та надбавку ще з бюджету міста, а за квітень - вже від Національної служби здоров’я. Тому така різниця у виплатах за ці два місяці.

«Ми розуміємо всю складність ситуації і турбуємося про людей, які працюють в медзакладах столиці. Ми завжди допомагали і будемо допомагати тим, хто рятує наше здоров’я і життя, - сказав мер. - Київ віднайшов кошти в бюджеті міста на доплати всім медикам столиці. За квітень медпрацівникам нараховано з міського бюджету додаткові виплати відповідно до відпрацьованого часу. Їх отримають медики комунальних некомерційних підприємств вторинного і третинного рівня надання медичної допомоги. Загалом з 1 квітня і до кінця року з бюджету столиці виділимо на доплати медикам понад 984 мільйони гривень». 

Кличко нагадав, що для лікарів сума таких нарахувань становить 4 тис. грн, для медсестер – 3 тис. грн, для молодшому медперсоналу – 1 тис. грн. «Такі доплати від міста, підкреслю, отримають усі медики столиці», - зазначив він.

Раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив під час наради у президента, що всім медичним працівникам, які не отримали доплати у розмірі 300 відсотків за березень, кошти мають бути виплачені до п’ятниці, 8 травня.

Він поінформував, що кошти у повному обсязі були перераховані в регіони, включно з урахуванням доплат у 300%. Проте здебільшого місцева влада рахувала доплати не від окладу, а від відпрацьованого часу, використовуючи не постанову Кабінету міністрів, а рішення Міністерства соціальної політики від 2003 року. Тому, навіть маючи гроші для виплат, регіональна влада не змогла здійснити необхідні доплати лікарям, які працюють з хворими на коронавірус. 

6 травня лікарі Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги вийшли на акцію протесту у зв'язку зі зниженням їхніх зарплат.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: