Легендарні візитівки київського зоопарку - фігури Зубра та Левів - отримали нове життя

Легендарні візитівки київського зоопарку - фігури Зубра та Левів - отримали нове життя
Точні копії скульптур були відлиті завдяки фото і архівам, що зберігалися у родині скульптора, який робив оригінальні витвори

Точні копії скульптур відлили з бронзи і незабаром презентують відвідувачам зоопарку, - Кличко

Візитівки київського зоопарку -  фігури Зубра та Левів - отримали нове життя.  Про це мер Києва Віталій Кличко написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Зазначається, що точні копії скульптур відлили з бронзи і незабаром презентують відвідувачам зоопарку.

«Друзі! Бронзового Зубра вже встановили на його нове місце на території нової вхідної групи в киїський зоопарк. Незабаром, до кінця травня,  прибудуть і Леви. Легендарні візитівки зоопарку -  фігури Зубра та Левів - отримали нове життя!», - написав Кличко.

Мер нагадав, що старий вхід до зоопарку побудували в 1966 році, а в 1968 встановили біля нього скульптури Зубра та Левів. 

Спочатку фігури звірів були зроблені з бетону, потім їх покрили міддю - окремими листами, що були зварені між собою. За початковим задумом автора, фігури хотіли відлити з бронзи, але тоді вирішили заощадити. Таке конструктивне рішення, як показав час, було не дуже вдалим. Між листами міді утворилися мікротріщини, що з часом збільшувалися. Через них потрапляла вода і це з роками суттєво пошкодило фігури звірів.

«Нові скульптури - повністю з бронзи. Тож, можна сказати, що ми реалізували початковий задум автора відомих звірів - скульптора Юрія Рубана», - зазначив мер Києва. 

Він повідомив, що точні копії фігур відновлювали дочка скульптора Олександра Рубан і її чоловік Віктор Липовка. Для них це було амбітне завдання. Бо скульптура-анімалістика – сімейне ремесло в родині, в якій уже чотири покоління скульпторів. 

.jpg_256

«Завдяки фотографіям і архівним документам, що зберігаються в родині, скульптори доопрацювали ті частини фігур, що були пошкоджені, й повернули їм первісну форму. - Спочатку в гіпсі. Потім художня рада, що складається з відомих майстрів, перевірила відповідність нових скульптур первісному вигляду. Тільки після цього фігури розпочали відливати з бронзи. Новий колір - зелена патина - був рекомендований художньою радою. Згодом він трансформується в яскравий зелено-голубий», - зазначив Віталій Кличко.

До відома, наприкінці квітня у Київському зоопарку бульдозери знсли старий вхід (фото)

Як відомо, у столичному зоопарку тривають масштабні роботи з реконструкції. Нова вхідна група буде на розі проспекту Перемоги та вулиці Зоологічної. Там уже протестували сучасну підсвітку велетенської фігури жирафа.

Нещодавно мер Києва Віталій Кличко показав, хто та як у столичному зоопарку опікується хижими тваринами.

Нагадаємо, в 2019 році Київському зоопарку виповнилося 110 років. Він значно молодше Харківського (відкритий в 1895 р) і трохи – Миколаївського (відкритий в 1901 р). За 100 років з хвостиком Київський зоопарк очолювали аж 29 директорів.

Нагадаємо, в середині березня Київський зоопарк закрився на карантин.

Як повідомлялося, на Закарпатті у Долину нарцисів після сторічної відсутності повернулися карпатські буйволи.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: