Нова гілка метро у Києві: Активісти знайшли порушення у тендері на 6 млрд грн

Нова гілка метро у Києві: Активісти знайшли порушення у тендері на 6 млрд грн

Активісти звернули увагу на блискавичну перевірку тендеру на 6 млрд грн щодо нової лінії метро у Києві

Державні аудитори ніяких порушень не помітили

Державна аудиторська служба моментально провела «перевірку» та визнала прозорим тендер на будівництво метро у столиці, який очевидно відбувся з порушеннями. «Центр протидії корупції» вивчив результати моніторингу та звернув увагу ДАСУ на непомічені з невідомих причин порушення, інформує громадська організація у своєму прес-релізі.

Так, 8 листопада 2018 КП «Київський метрополітен» провело аукціон щодо будівництва лінії метро від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар.

До торгів допустили лише двох учасників — ПрАТ «Будівельна асоціація «Інтербудмонтаж» та ПАТ «Київметробуд». Останній переміг із пропозицією 5 981 268 736 грн.

Того ж дня через півтори години після аукціону Держаудитслужба оприлюднила у «Прозорро» інформацію про моніторинг цього тендеру, який не виявив порушень законодавства щодо публічних закупівель.

Моніторинг призначили за наказом голови ДАСУ Лідії Гаврилової відразу ж у день торгів. Підставою для проведення перевірки стало «повідомлення в ЗМІ».

«Однак тендер важко назвати «чесним» та «прозорим» і проведеним без порушень, як і власне процедуру його моніторингу, проведену державними аудиторами. Відомство не побачило очевидних порушень і, ймовірно, мало на меті легітимізувати переможця тендеру», — зазначає адвокат ГО «Центр протидії корупції» Олена Щербань.

По-перше, компанія-переможець ПАТ «Київметробуд» не надала документів, щоб підтвердити досвід виконання аналогічних робіт, йдеться у повідомленні ЦПК.

По-друге, ця ж компанія не подала належних документів, що підтверджують повноваження посадових осіб цієї компанії щодо підпису тендерної пропозиції. Крім того, ця ж компанія не надала копій документів про згоду співробітників на обробку їхніх персональних даних, що вимагав метрополітен, зазначає громадська організація.

Оскільки сума закупівлі становить майже 6 млрд грн, то перевірка документів учасників проводиться перед аукціоном. Для того, щоб тендер відбувся, до нього мають допустити щонайменше двох учасників. Однак через порушення ПАТ «Київметробуд» метрополітен мав відхилити її пропозицію, відтак залишався б лише один учасник і торги мали б бути відмінені метрополітеном. Про це ЦПК окремо звернув увагу і самого КП «Київський метрополітен».

Більше того, така швидка реакція не є притаманною Держаудитслужбі, яка зазвичай місяцями затягує перевірки тендерів, відзначають у ЦПК.

Наприклад, від початку 2017 року юристи «Центру протидії корупції» надіслали 117 звернень до Держаудитслужби щодо перевірки сумнівних закупівель. Орган почав перевірки лише 53 з них, вказали там.

Нагадаємо, що КП «Київський метрополітен» 5 вересня довелося скасовувати раніше оголошений тендер з будівництва метро на Виноградар через неможливість усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель. На тендер прийшли три компанії: ТОВ «Будівельна Компанія «Адамант» (Мукачеве), ПАТ «Київметробуд» і ПрАТ «Інтербудтонель» (Київ). Однак замовник допустив до самого аукціону лише дві столичні фірми. При цьому, у процесі вивчення документації учасників було виявлено певні невідповідності у «Київметробуду», що потягнуло за собою відміну тендера.

Повторний тендер оголосили у вересні 2018 року. 

Як повідомлялося, на повторно оголошені торги подалися три учасники.

2 листопада КП «Київський метрополітен» 2 листопада не допустило ПрАТ «Спеціалізоване будівельно-монтажне управління «Тунельбуд» до тендерущодо будівництва лінії метро від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар очікуваною вартістю 5,99 млрд грн.

8 листопада прес-служба КП «Київський метрополітен» сповістила про завершення аукціону на будівництво дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар. Переможцем було названо ПАТ «Київметробуд».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: