Обираємо новорічну ялинку: ТОП-5 порад
Як правильно обрати новорічну красуню та доглядати за нею
Більшість українців (80%) зустрічають Новий рік з ялинкою. Здебільшого люди віддають перевагу живому дереву. Про це свідчить статистика. Тому важливо обрати якісну, легально вирізану ялинку, яку після використання треба утилізувати.
Голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики Костянтин Яловий на своїй сторінці в Facebook дав п’ять порад.
Легальність
Під час купівлі ялинки треба звернути увагу на походження дерева. Кожна ялина чи сосна мають бути занесені в державний реєстр обліку деревини. Дерево повинно мати штрих-код, та маркування. Його легко перевірити на цьому порталі - https://open.ukrforest.com/.
Якість
Окрім маркування, дерево ще й має бути якісним. Для перевірки слід постукати ялинкою по землі. Якщо вона свіжа, то її голки не повинні сипатись.
Акліматизація
Після купівлі ялинки її треба поставити на балкон хоча б на кілька годин, щоб дерево адаптувалося до нових умов.
Догляд
За ялинкою потрібен належний догляд. «Справжній олдскул - встановлення ялинки у відро з піском. Так дерево довше зберігатиме свіжість, а якщо будете поливати його кожні два дні, то простоїть до березня!» - запевняє Яловий.
Утилізація
Використане дерево треба обов'язково здати на переробку. Щорічно у столиці після новорічних свят відкриваються пункти приймання ялинок. Перелік адрес публікують на порталі КМДА вже в перші дні нового року. Перероблені дерева використають для мульчування або ж віддадуть ялинки на поїдання тваринам.
Але все ж таки Яловий радить обирати штучну ялинку, щоб врятувати ліси від знищення. «На новорічні свята щорічно знищуються 5 мільйонів ялин! А це 500 гектарів лісу», - зазначив Яловий.
Як повідомляли у Держлісагентстві, середня вартість новорічної ялинки цього року в Києві складатиме 106 грн.
Ялинкові базари при державних лісогосподарських підприємствах відкриються після 10 грудня.
Столична влада організовує сезонні ярмарки з продажу натуральних хвойних дерев та новорічних прикрас у Києві.
Коментарі — 0