У Києві стартувала операція «Первоцвіт»: за зірвані квіти – чималий штраф

У Києві стартувала операція «Первоцвіт»: за зірвані квіти – чималий штраф

Метою операції є запобігання протиправному збиранню, продажу рідкісних видів рослин

Щороку у весняний період у Києві відбувається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, в тому числі занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Ранній термін цвітіння підсніжника складчастого, білоцвіту весняного, крокусів та інших спонукають до їх збирання, а масове збирання веде до їх зникнення.

З метою збереження червонокнижних рослин Державна екологічна інспекція у м. Києві розпочала проведення операції «Первоцвіт», метою якої є запобігання протиправному збиранню, продажу рідкісних видів рослин.

Про це повідомляє прес-служба Печерської райдержадміністрації.

Відповідно до ст. 88-1 КУпАП, порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 грн до 1700 грн) з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно – заповідного фонду, занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, – тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн до 3655 грн) з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

Крім того, за один екземпляр незаконної добутої рослини занесеної до Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси), підсніжники від 49 до 62 грн у залежності від виду, сон трава –  від 37 до 62 грн у залежності від виду.

Киян закликають відмовитись від збирання та придбання рослин, занесених до Червоної книги України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: