У столиці може з’явитися бульвар Каденюка

У столиці може з’явитися бульвар Каденюка
Леонід Каденюк в період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» місії STS-87

Вулицю на Нивках хочуть назвати ім'ям першого космонавта незалежної України

Кияни пропонують перейменувати вулицю Саратовську в Шевченківському районі Києва на честь першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка.

Відповідна петиція зареєстрована на сайті Київради 31 січня 2020 року.

Її автор Дмитро Білан вважає, що слід повернутись до питання гідного вшанування пам’яті українця, який підкорив космос, і назвати велику вулицю столиці на його честь.

«Це не перша ініціатива вшанування пам’яті Леоніда Каденюка. Минулі спроби не вдалося втілити через те, що у Києві існує правило: назвати вулицю на честь видатної людини можна не раніше, ніж через два роки після смерті. Оскільки два роки фактично минули, пропоную розглянути можливість перейменувати вулицю Саратовську на честь Леоніда Каденюка. Це велика вулиця, одна з ключових артерій району Нивки. Головна її особливість полягає в тому, що вона має вигляд бульвару. Бульвар - це значно престижніше, ніж вулиця, і його нинішній стан дозволяє це зробити. Отже, ідеальним варіантом вшанування пам’яті Леоніда Каденюка може бути перейменування вулиці Саратовської з одночасним наданням цій вулиці статусу бульвару», - зазначив ініціатор перейменування.

Станом на 4 лютого, петиція зібрала 234 підписи із 10 тис. необхідних.

Нагадаємо, перший космонавт незалежної України, Герой України Леонід Каденюк помер 31 січня 2018 року на 68-му році життя. Космонавт раптово помер у Царському Селі у столиці.

Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року.
Каденюк — генерал-майор Збройних Сил України, заступник Генерального інспектора Генеральної військової інспекції при Президентові України з питань авіації і космонавтики.
В період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» місії STS-87. Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох. Основна мета проведення експериментів — вивчення впливу стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка, на експресію генів у тканинах сої і ріпи, на вміст фітогормонів у рослинах ріпи, на вуглеводний метаболізм та ультраструктуру клітин проростків сої, на процес ураження проростків сої патогенним грибом фітофтори.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: