Олександр Попов: Надзвичайних ситуацій не буде

Олександр Попов: Надзвичайних ситуацій не буде

Глава Київської міської адміністрації поспілкувався з киянами в прямому ефірі на ТРК «Київ».

Олександре Павловичу, головна з тем останніх днів – витримає чи ні дамба київської ГЕС весняне водопілля. У сюжеті, який ми щойно подивилися, як мінімум зрозуміло, що все під контролем. Тоді виникає запитання: чому взагалі в засобах масової інформації з’явилася ця чутка-інформація про ненадійність дамби? Відомо ж, що диму без вогню не буває. Прошу Вас пояснити, чи там катастрофа намічається чи це просто чутки, які на порожньому місці з’являються?

На мою думку, в ЗМІ дуже часто пошук сенсації йде. І я думаю, після того великого опаду снігу, який відбувся, з’явився якийсь такий ланцюжок логічний відносно того, що це теоретично може статися. І ЗМІ почали жартувати. Я, відверто кажучи, вважаю, що таких жартів не повинно бути, тому що йдеться про серйозні справи. І будівля самої станції це об’єкт першого класу надійності. Це означає, що тисячу років можна експлуатувати таку споруду і вона буде працювати так, як потребують відповідні умови. Тому, безумовно, ніяких проблемних питань з інженерною спорудою, з її аварійністю, тим більше там дійсно підконтрольна зараз, і так завжди було в нашій країні, коли такі об’єкти контролювалися на дуже серйозному рівні державою, не ким-небудь і безумовно будь-які моменти, пов’язані з експлуатацією, була негайна реакція на це. То я переконаний, що у нас не буде в цьому проблеми, тим більше, що бачите, і фахівці стверджують, що сніг розтане, але розтане на землі, тобто паводку серйозного, якщо не буде ще великих опадів, нам очікувати, на щастя, не доведеться. Тому в принципі я вважаю, що ми нормально проживемо весну, у нас буде все гаразд і не буде проблем.

Дякую за відповідь, що заспокоїли нарешті людей, тому що дійсно по-різному можна ставитися до такої ситуації.

Запитання від дописувача «Фейсбуку»:

Во время морозов городские власти активно поддерживали бездомных. Будет ли продолжена программа помощи и после экстремальных морозов? Для нас это не праздный вопрос – зимой бездомные живут в наших подвалах и чердаках, а это постоянная вероятность пожара...

Дійсно, у нас дуже широко розвернута програма надання відповідної допомоги. Це, до речі, робить не тільки влада, бо і деякі громадські організації, і, що дуже приємно, одна з політичних партій дуже активно відкрила майже 60 таких пунктів. Тому в цілому по місту на мою особисту думку зараз всі умови створені для того, щоб людина могла обігрітися, попити чаю, а при потребі переночувати там, де тепло, затишно, де можна отримати відповідну допомогу. Надаються і тепло, і одяг, і можливість переночувати. У нас ця система працює, це дуже важливо, не тільки, коли дуже холодно чи дуже спекотно. Вона працює цілий рік, тому що є відповідна програма, вона прийнята міською радою і ми її реалізуємо на практиці. Тому були додаткові заходи прийняті, навіть є соціальний патруль, який виявляє тих людей, як в даному випадку, може не знають, куди звернутися, але треба їм надати допомогу. І їх запрошують для того, щоб вони це отримали. Тому думаю, що у нас надзвичайних ситуацій у цьому плані не буде, тому що ми дійсно провели дуже велику роботу.

Запитання з Хрещатика (на Теремківській, 12, скаржаться на жахливе водопостачання):

Добрый вечер. В нашем доме сложилась вообще ужасная ситуация и с горячей водой, и с отоплением. На протяжении этих морозов горячей воды не было несколько дней вообще. А потом, когда ее восстановили, ее температура составляла 30-31 градус. Отопление в квартирах от 8 до 14 градусов. И это все провоцирует очень большую проблему: проблему электропитания. У нас пропадает свет по 3-4 раза в сутки на 2, а бывает и на 3 часа, но в квартирах электроплиты, и мы не можем наших детей не накормить, не выучить с ними уроки. И вообще мы просто не можем нормально жить.

Спасибо большое за вопрос. К сожалению, эта проблема, мы, кстати, в прошлом эфире об этом говорили, она касается тех домов, которые находятся на конце той системы, которая поставляет тепло в тот или иной дом. И эксплуатируя эту систему многие годы, она уже сама по себе пришла в негодность, надо там менять теплоизоляцию, сами трубы, а тут еще аварии, они действительно в таких местах получаются очень часто. Единственный выход в этой ситуации – это заменить эту теплосеть, поставить современные трубы с предварительной изоляцией, и таким образом решить эту проблему. В прошлом году мы сделали серьезный шаг в этом направлении, мы 200 млн.гривен вложили и это позволило нам уменьшить аварийность сетей на 50% в этом году. На следующий год мы увеличиваем инвестиционную программу, в первую очередь за счет «Киевэнерго», и таким образом, учитывая ваше заявление и пожелание, мы можем этот объект, то есть дом и прилегающие дома, включить в план на следующий год. Я постараюсь проконтролировать этот вопрос, чтобы мы его разрешили. Но, опять же таки, подчеркну, что эта тема общегородская. Очень много сейчас инвестиций нужно для того, чтобы стабилизировать ситуацию.

Переходимо до наступної теми. Київ зобов’язується підтримувати столичні підприємства із замовленнями та допомагати їм у розв’язанні соціальних проблем. Це Ви, Олександре Павловичу, пообіцяли промисловим флагманам на раді директорів підприємств та організацій. Запитання просте і чітке: на яку суму місто готове зробити замовлення. І підзапитання: чому раніше так мало зверталося уваги і фактично не помічався цей потенціал столичних підприємств? Цікаво, ну невже ж він з’явився вчора і одразу його помітили, він же був і раніше, але якось мало на це зверталося уваги і місто ж втрачало, мабуть, від цього?

У нас є така статистика, ми у минулому році робили закупок на 800 млн.гривень, але наші підприємства лише на 150 мільйонів отримали замовлень, тому, безумовно, це не той обсяг, який би нас задовольняв  і підприємства у тому числі. Ми розширяємо ті проекти, які зараз пов’язані з будівництвом, розбудовою інфраструктури. Тут можуть бути наші підприємства. Дошкільне харчування у наших школах, лікарнях, де ми маємо сьогодні проблеми і хотіли б, щоб там були дійсно якісні продукти. Це теж той напрямок, де треба працювати. Виробництво товарів, які споживають люди з вадами і ми можемо надавати їм відповідне обладнання для того, щоб вони використовували його. Я вже не говорю про спільні проекти, наприклад, київський трамвай, де може бути кооперація багатьох підприємств чи, наприклад, проекти по будівництву. Ми можемо разом реалізовувати той чи інший проект будівництва житла для фахівців, які працюють на «Антонова». Тобто питання це дуже актуальне і в цьому зацікавлена як одна, так й інша сторона. А Київ в чому особливо зацікавлений, в тому, що наші підприємства, а не інші, сплачують податки у наш бюджет. А це соціальна сфера, це заробітна плата нашим працівникам, і безумовно, ми повинні рухатися у напрямку підтримки нашого виробника. Тому у цьому році це питання буде на особливому контролі. Ми визначили напрямки, як і що робити, тому я переконаний, що на кінець року у нас будуть зовсім інші, набагато позитивніші показники, ніж вони були в минулому.

Для підприємств моральним стимулом буде цей столичний знак якості, як Ви відчуваєте?

Я думаю, що зобов’язаний бути. Я переконаний, що це проект, який дуже позитивно відіб’ється не тільки на моральній підтримці того чи іншого колективу, а дуже важливо, що він дасть орієнтир нам, киянам, що купувати в наших магазинах. Тобто цей знак я гарантую, оскільки він буде публічно скажімо так обговорюватися і присвоюватися тим чи іншим підприємствам, дасть можливість при покупці товару з таким знаком, точно розуміти, що це якісний товар, по-перше, а по-друге, він вироблений у Києві, тобто практично ти, купуючи, повертаєш собі частину того, що тобі дає держава через місцевий бюджет, наприклад.

Запитання від дописувача «Фейсбуку»:

Александр Павлович! В этом году в столице построят первые пять перехватывающих паркингов. Но все они запланированы на правом берегу Киева – в районе Святошино, Нивок и Сырца. А когда планируется строительство перехватывающих парковок на Левом берегу столицы?

Ми разрабатываем проектную документацию, которую хотели бы вместе с предложением инвестировать в тот или иной объект, уже в этом году предложить инвесторам. Я думаю, даже уверен в этом, что это будут в том числе и иностранные инвесторы, с которыми мы работаем. И это очень важный момент, речь идет именно о перехватывающих паркингах, потому что нам, конечно, надо как можно меньше иметь поток транспорта в центр города. Мы сейчас делаем все для того, чтобы проехать с левого, правого берега, подняться в центр быстро, но в центре мы останавливаемся. Поэтому, конечно же, надо ограничить поток, но для этого нужно создать условия. Вот это одно из условий. То есть человек приезжает, ставит машину, получает какой-то вид услуг, потому что там они будут частично уже предоставляться, а если нет – он просто садиться на метро, и едет туда, куда ему нужно. Поэтому такая практика существует в других странах, и она очень успешно реализуется.

И у нас она приживется, как Вы считаете?

Она у нас приживется. Конечно же, вместе с другими проектами. Придет время, когда общественным транспортом будет выгоднее пользоваться, чем ездить на своем автомобиле. Это целый комплекс мероприятий, которые нужно провести, но мы их обязательно реализуем. Пройдет всего лишь несколько лет и киевляне будут убеждены в том, что лучше сесть и проехать в общественном транспорте, потому что будет высокое качество услуг.

Вже у березні метробудівці готуються зустрічати перший тунелепрохідний комплекс на станції метро «Іподром». Графік робіт розрахували так, аби до Дня визволення Києва пасажири підземки отримали дві нові станції метрополітену. Хотілося б запитати, що буде будуватися після цих двох станцій? Чи такими ж самими темпами, щоб це дійсно був можливо новий рекорд? І у розрізі хотілося б запитати щодо планів будівництва тунелів для автошляхів, наскільки це буде робитися, наскільки це актуально?

Це дуже актуально. Я думаю, що ви зрозумієте чому. Якщо ми візьмемо центральну частину міста, вона має історичний вигляд, тут багато пам’ятників архітектури, культури. Ми всі розуміємо, що треба зберігати все, що у нас є. Іншого шляху як під землею пройти у нас просто не має. Якщо ми будемо будувати естакади, як це роблять в інших країнах, столицях,  наш центр буде некрасивий. Тому у нас зараз 5 варіантів будівництва підземних тунелів, які дозволять нам розвантажити саме центр. Точно вам скажу, якби вони сьогодні у нас були, то вже б ми не мали цих проблем, які сьогодні маємо на Хрещатику чи в околицях центра. Це зовсім інше було б транспортне сполучення. Тому треба починати такі проекти, треба їх реалізовувати. Найближчим часом, я маю на увазі, якщо не в цьому, то в наступному році, ми будемо розпочинати такі проекти робити. Питання, де брати ресурс? Тому що без цього не може відбутися такий проект, до речі, як і будівництво метрополітену. Я вже якось казав, в тому числі й в програмі, що там 1,5 мільярда гривень, які держава, бо це ж державні кошти, нам Кабмін допомагає, Президент допомагає, щоб у нас будувалося метро. Але 1,5 мільярда – це тільки дві станції. А нам треба будувати 4, може навіть 5 станцій. Точно так і підземні тунелі, нам треба будувати їх швидко і всі. Тому питання в тому, де взяти цей ресурс, який можна було б використати, щоб зробити це в зжатий термін. І от ми  сьогодні в цьому напрямку працюємо. Це цілий системний підхід в різних скажімо так сферах і напрямках. Європа – раз, Америка – два, Азія – три, Ближній Схід – 4, тобто ми скрізь шукаємо партнерів, щоб вибрати найбільш вдалий варіант для нас, для того, щоб ми могли отримати ресурс, щоб він був дешевий, щоб ми могли вкласти цей ресурс найближчим часом. Ця робота буде обов’язково успішною. Ми зараз готуємо проекти, бо без них нічого не може розпочатися, як мінімум техніко-економічне обґрунтування, тому ці проекти от-от на підготовчому старті. Всі будемо, думаю, обговорювати, приймаючи генеральний план і, я маю надію, голосуючи за нього потім на референдумі, що і як в першу чергу будувати, де перший зробити тунель, де першу станцію метрополітену, я маю на увазі майбутні перші. Це дуже важливе питання, де ми повинні будемо порадитися з киянами.

Запитання з Хрещатика: Александр Павлович, обращаюсь к вам от жильцов 96 квартир по улице Лайоша Гавро, 4 а. В течение 8 месяцев мы не можем добиться от «Киевэнерго» ремонта по наведению порядка после замены труб. Главный инженер Гаврилов отвечает нам: «Скажите спасибо, что вам поменяли трубы». Все перевернуто, ходить невозможно. И второй вопрос у меня: ЖЕК 501 в течение двух лет не может включить тепло в подъездах, на улице 15 градусов и в доме 15 градусов. Это называется «мы сохраняем тепло в квартирах».

Я могу Вам сказать, что эта работа, конечно же, будет выполнена. Вопрос в том, что, наверное, в такую погоду, Вы, наверное, с этим согласитесь, заниматься благоустройством не совсем правильно. Надо хотя бы первые лучи весеннего солнца, чтобы были, потому что мы в прошлом году действительно сделали огромный объем работ, и часть этих работ делали на грани фола, то есть еле-еле успевая, а в некоторых моментах даже извиняясь перед жителями, просили «потерпите, мы, к сожалению, опаздываем с включением тепла, но мы гарантирует, что зато будет на самом деле тепло». Поэтому где-то что-то не успели. Но это не аргумент, понятное дело. Вы, конечно же, правы, задавая такие вопросы. Мы записали Ваш адрес, посмотрим, что можно сделать сейчас, но я Вам обещаю, что с первыми лучами весеннего солнца, мы, конечно же, наведем порядок.

Запитання від додзвонювача: Олександре Павловичу, вас турбує мама двох школярів. Мене дуже непокоїть харчування дітей у школах. Я знаю, що дирекція школи ніяк не впливає на це, оскілки дітей годують фірми, які виграють тендери. І буквально на днях прочитала про те, що прокуратура виявила порушення у цих тендерних закупівлях. Чесно кажучи, зраділа, тому що можливо хоча б зараз наведуть лад. І що Ви будете робити в цьому плані як очільник міста?

Це питання дуже актуальне. Я його мінімум півроку вже ініціюю для того, щоб ми навели порядок у цьому плані і навели, враховуючи, ми про це вже говорили, потенціал наших виробників або тих виробників, які працюють з нами вже давно, я маю на увазі з містом, і мають високу якість продукції. Це ненормально було, що у нас ціна на аналогічний товар у різних районах відрізнялась десь на 50%, тобто це абсолютно ненормально. Тому ми провели своє розслідування. Цим розслідуванням за нашим проханням зацікавилась прокуратура, зараз ми з точки зору законності такого підходу розглядаємо це питання. Будуть, безумовно, відповідальні за це, будуть звільнені люди, будуть покарані, якщо була кримінальна відповідальність, буде порушення закону. Але сьогодні ми, і про це ми вже говорили навіть в цій передачі, підбираємо таких виробників, які би давали нам можливість говорити про високу якість продукції, якою ми харчуємо, по-перше, у наших дошкільних закладах, по-друге, у школах, по-третє у наших лікарнях. Це буде системний комплексний підхід і ми визначимось з тими, хто буде працювати і за доступною ціною, і за хорошої якості.  Я б навіть сказав так: якість на першому місці, якщо це навіть трошечки дорожче, ніж те, що сьогодні неякісне, треба купувати більш якісне, тому що для дітей це дуже важлива тема, адже діти розвиваються саме в такому віці. Ми будемо дуже жорстко відслідковувати це разом з правоохоронними органами. Я вибачаюсь, що така ситуація була, вона, знаєте, якось по інерції йшла-йшла і коли ми в минулому році підводили підсумки й аналізували ситуацію, виявилися такі, на жаль, на мою думку, ненормальні моменти.

Київ підготувався до Євро-2012 не гірше, аніж Лондон до цьогорічної літньої Олімпіади. Такий висновок Ви зробили минулого тижня під час відвідин столиці Великобританії.

Ця поїздка була дуже важливою для нас, тому що все-таки англійці – це футболісти, це батьківщина футболу і там фанати футболу, ви знаєте, вони дуже цікаві, а ми їх будемо зустрічати. Нам хотілося почути, що б вони хотіли побачити у Києві, які у них очікування. І я дуже позитивно вражений від того, що ці очікування якраз позитивні. Вони розуміють, що ми гостинні, що у нас виконана велика робота. Тому це дуже важливо було для того, щоб у нас в цей час було певне порозуміння, коли ми будемо зустрічати гостей, тим більше.

Запитання від додзвонювача: Вас турбує Рига, ми дивимося вас з радістю. Я Лідія Кравченко, директор Ризької української середньої школи. Вже вдруге дивлюсь вашу передачу і дуже рада, що Ви так турбуєтеся за всіх киян. Зі свого боку хочу подякувати від всіх нас, учнів Ризької української середньої школи, що ви передали нам вітання, книжки від Києва. І через це хочу, щоб ви посміхнулися, щоб ми Вас тут побачили усміхненим, радісним і нехай Вам добре ведеться все у Києві. З подякою, і чекаємо Вас. Всього Вам найкращого.

Я хотів би дійсно подякувати, тому що це була серйозна подія, в тому числі й для українців. Ця школа дійсно нещодавно відкрилася у Ризі. Це був проект, який підтримали два президенти. І на відкриття ми від Києва відправили бібліотечку. Я щиро вдячний, що це позитивно зараз коментується. Спасибі Вам велике! І приїжджайте до нас в гості, ми дуже раді зустрічі. Спасибі за те, що Ви підтримуєте Україну, українську культуру, освіту. Дай Вам Бог всього найкращого!


Запитання з Фейсбуку:

-Какие перемены ждет Пирогово на кануне Евро 2012,будут ли его благоустраивать?

- Мне нужно поработать над этим вопросом,этот музей не являеться коммунальной собственностью,он государственный, поэтому я, откровенно говоря, упустил, есть ли какие то планы у Министерства культуры, но с другой стороны у нас действительно тесные контакты с музеем, например, Масленицу Голосеевский район вместе с музеем организовывает, день города, одна из скважин артезианских на территории музея может быть переведена в коммунальную собственность, чтобы сделать водовод а Пирогово где не хватает сегодня воды питьевой, я уточню этот вопрос.

Запитання слухачів радіо «Київ»:

-Багато говориться в Києві про історико культурну спадщину,але це не тільки великі пам’ятки,це і купа різних будиночків, закутків, які перебувають у катастрофічному плані, але у влади руки ніколи не доходять,у вашої влади дійдуть?

-Накопилась така велика кількість проблем яка потребує значного фінансування,минулий рік ми активно вели реконструкцію фасадів півтора кілометрової зони,до речі ще залишились деякі роботи,після того у нас є плані розвивати цю тенденцію не тільки по центру,бо є багато місць цікавих,ми найблищим часом винесем на громадські обговорення проекти які ми робимо вже протягом року,консультуємся з архітекторами не тільки в Україні а й в світі для того щоб ми знали які території який розвиток отримають, дуже важливо, щоб у нас в генеральному плані вперше за історію нашого міста з’явився розділ, де ми зробимо перелік об’єктів які потребують державного захисту як пам’ятки, ми хочемо це винести на обговорення, бо десь хтось забув, хтось недодивився, я прошу вас підключитись до такого проекту який невдовзі буде.

- На скільки мережа пренатальних центрів сприятиме ще збільшенню народжуваності?

- Теоретично про це можна говорити дуже багато,поки жодного проекту не буде ми не зрозуміємо,я радий що ми маємо високі технології,фахівців та можливість надавати допомогу на світовому рівні,три таких центра це те що потрібно Києву, до речі, ними будуть користуватись не тільки кияни,у нас є всі перспективи для того щоб ми і показники покращили і допомогли вижити людям,ця технологія передбачає бути батьку під час народження,і також в перший період, відчувати дихання дитини,її тепло, я думаю що це уже об’єднує одину та дає більше порозуміння між жінкою та чоловіком, я думаю що такі технології дуже важливі для нас, саме президентом України ініційовано та підтримано цей розвиток.

Запитання з Хрещатика:

- Святошинское озеро самое крупное в Киеве и являеться местом отдыха жителей Беличей,Академгородка и вообщем в целом Святошинского района,находиться в ужасном состоянии,нет мусорников,при этом люди организовал катамараны там,а санстанция говорит что категорически запрещено там купаться..

- На сколько я помню это озеро не находиться на балансе города и оно експлуатируеться другой организацией, но обращая внимание на то что вы говорите я приму меры и дам поручения, я проработаю этот вопрос.

Дзвінок глядача:

- Провулок Деміївський, можете нам допомогти в відкритті бювета, в нас був,але вже нема.

-Ми звичайно допоможемо,ми весною зробимо цілий ряд комплексів який нам дозволить реалізувати політику по реконструкції та відкритті кюветів,збудувати нові в цей рік не зможемо,а от відновити ми плануємо.

- В амбулаторіях сімейної медицини мабуть було враховано найголовніше,це сімейний лікар та його житло,це я так розумію найпринциповіше питання..

- Це ідельний варіант,ми до нього саме в такому варіанті прагнемо і всі сімеяні лікарі які сьогодні прагнуть отримати житло – вони його отримають,я не можу сказати що це буде швидко,але ми будемо працювати в цьому напрямку,лікар який буде поруч,якому будуть довіряти,знає які проблеми в тій чи іншій сімї та який не дозволяє хворіти своєму пацієнту. Ми з першого квітня розпочинаємо такий експеримент, коли переходимо до форми фінансування заробітної плати лікаря яка буде залежати від результата, якості того стану здоровя де цей лікар працює,якщо показникі будуть гарні то буде і зарплата відповідна,ми можемо збільшити сімейним лікарям заробітні плати в рази при умові якщо він дасть позитивні результати, а люди отримають від цього позитивні моменти не  тільки по відсутності захворювання а і по продовженю життя.

Дзвінок глядача:

- Потапова 1Б,у нас постоянно в подвале идет пар,очень душно,жарко,с весны начинаютьс комары,у меня трое детей и все покусаны с утра весной..

- Я помітив собі, ми розберемось.

Запитання з Фейсбуку:

- В Оболлонському районі є проблема з транспортом,це троллейбус рухом 44 який дуже погано ходить через 22 хвилини,а на вихідних після 18 ходить через 50 хвилин,а також автобус №88,який ходить в будні в час пік з інтервалом 1 година..

- Я думаю, що можна буде,ми будемо мати модливість,ми 100 оиниць автобусів та тролейбусів напередодні 8 березня виведемо на маршрут,безумовно це дасть можливість зменшити інтервал, що стосується цих маршрутів то я помітив собі це і дам доручення.

- Заграє місто квітниками та благоустроєм? Можливо пожалкують ті вболівальники які приїдуть до нас на Євро?

- По секрету скажу, ми це робимо навіть не стільки до Євро, ідея повернення Києву звання міста квітів абсолютно реальна, ми можемо її зробити приклавши певних зусиль,15 мільйонів квітів,я на цьому тижні проводив нараду,мені доповідали, я думаю що ми ще більше їх висадимо, квіти це те що прикрасить наше місто, ми хотіли б, щоб кияни були горді за своє місто.



Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: