Революції гвоздик – 50. Як зникла остання імперія Європи

Революції гвоздик – 50. Як зникла остання імперія Європи

Революції гвоздик – 50. Як зникла остання імперія Європи

Історія про те, як група військових здійснила майже безкровний переворот, не виродилася у хунту, але здолала диктатуру та звільнила народи Африки
Фото: Centro de Documentação da Universidade de Coimbra / BBC News Brasil

Що було б, якби Росія була Португалією…

«Революції гвоздик», яка відбулася у Португалії 25 квітня 1974 року, виповнюється пів століття. Але не лише ювілей є приводом згадати про цю подію. Тамтешні військові відмовилися підтримувати авторитарний режим та сприяти колоніальній політиці владі. Режим упав, заморські володіння країни отримали свободу, і остання імперія Європи припинила існування.

Якби російські «мобіки», яких з 24 лютого 2022 року женуть на смерть в Україну, так само зважились на протест, історія могла піти за іншим сценарієм. Звісно, між Росією Путіна та Португалією диктатора Салазара є багато відмінностей, зокрема, й ментальних. За останні 50 років ніхто жодним словом не згадав про «революцію гвоздик» як про найбільшу геополітичну катастрофу ХХ століття. Саме тому ця держава стала розвиненою і демократичною, а Росія зі своїм сумом за СРСР застрягла у різновиді феодалізму – без унітазів, зате з ядерною зброєю.

«Главком» розповідає про шлях Португалії до короткої (фактично одноденної), але визначальної революції.

• 1 •

Найстарша імперія Європи

Серед європейських держав Португалія почала експансію «за море» першою, а втратила статус імперії останньою. Ще у 1415 році принц Енріке Мореплавець наказав відправляти морські експедиції уздовж західного узбережжя Африки. У 1500-му португальці відкрили Бразилію (одне з найбільших їхніх надбань) і відразу заявили на неї претензії. Для порівняння: свою першу заморську колонію Англія приєднала до корони у 1583 році, і це був острів Ньюфаундленд.

Португальських та іспанських завойовників Африки називають «конкістадорами». Вони зображені, зокрема, на полотні Дієго Рівери
Португальських та іспанських завойовників Африки називають «конкістадорами». Вони зображені, зокрема, на полотні Дієго Рівери
ілюстрація з відкритих джерел

Повний перелік колоній Португалії включав 69 позицій. Країна володіла землями у Африці (Ангола, Гвінея-Бісау, Занзібар, Кабо-Верде, Мозамбік), Азії (Бомбей, Гоа, Мальдіви, Цейлон), Америці (Барбадос, Бразилія, Уругвай), у Перській затоці (Бахрейн, Оман) та в Атлантиці (Азорські та Канарські острови, Мадейра, Тристан-да-Кунья). Щось із цих надбань Португалія втратила ще у епоху Відродження, але деякими з колоній володіла аж до 1974 року.

• 2 •

Найвпертіша імперія Європи

У другій половині ХХ століття в Африці стартував процес деколонізації. Країни континенту почали боротьбу за незалежність, яку Португалія жорстоко придушувала. І тут знову напрошується паралель з Британією: якщо прем’єр Черчіль ще 14 серпня 1941 року підписав Атлантичну хартію, у якій взяв зобов’язання «розпустити» імперію, то Португалія боролася за колонії до кінця. У 1961 році почалось повстання в Анголі, у 1962-му – у Гвінеї-Бісау, у 1964-му – в Мозамбіку.

Лоуренсу Маркіш – саме так називалася столиця Мозамбіку до здобуття країною незалежності (нині це місто Мапуту). Населений пункт названо на честь португальського купця, котрий у XVI брав участь у експансії. Знімок міста зроблений у 1905 році
Лоуренсу Маркіш – саме так називалася столиця Мозамбіку до здобуття країною незалежності (нині це місто Мапуту). Населений пункт названо на честь португальського купця, котрий у XVI брав участь у експансії. Знімок міста зроблений у 1905 році
фото з відкритих джерел

У всіх трьох країнах антипортугальські виступи вилилися у тривалі та криваві війни, у яких імперія діяла тими ж садистськими методами, що й Росія на окупованих нею територіях. На придушення партизанських рухів Португалія відправляла солдатів та молодших офіцерів, а ті були не схильні проявляти гуманізм. Знищували цілі села, страчуючи усе чоловіче населення – такий випадок, приміром, мав місце у Мозамбіку

• 3 •

«Країна-бензоколонка»: демоверсія

За свідченням істориків, Португалія другої половини ХХ ст. була однією з найбідніших країн Європи та мала найвідсталішу економіку. Вона жила за рахунок ресурсів, які викачувала з колоній. Країною з 1932 року керував Антоніу де Олівейра Салазар, котрий дотримувався доктрини лузотропікалізму. Вона полягала у проголошенні португальців «найкращими колонізаторами» в світі, гуманними та милосердними – такими їх, мовляв, зробив спекотний клімат регіону.

Португальські військові у Лісабоні. 25 квітня 1974 року
Португальські військові у Лісабоні. 25 квітня 1974 року
фото з відкритих джерел

При цьому для «найкращих колонізаторів» армія була єдиним можливим соціальним ліфтом. Незаможні португальці йшли у військо за преференціями, але офіцерського складу Португалії бракувало. І тоді влада надала випускникам вишів пільги, і ті, поступивши на службу в армію, відразу отримували звання капітанів. Саме тому «революцію гвоздик» ще називають «революцією капітанів», адже повстання підняли військові, які носили саме це звання.

• 4 •

Диктатор у світі рожевих поні

Формально Португалією керував президент Америку Томаш, але він мав повноваження весільного генерала. Всі важелі впливу перебували в руках прем’єр-міністра Антоніу Салазара. У 1968-му 79-річного диктатора вразив інсульт, і Томаш оголосив про відсторонення Салазара від державних справ. Наступним прем’єром став Марселу Каетану, котрий в усьому продовжував політику Салазара.

11. революція гвоздик фото диктатора
Антоніу де Олівейра Салазар. Від диктатора приховали, що країною вже править інший
фото: udf.name

А Салазар, перенісши інсульт, прожив іще два роки – до 1970-го. До кінця його днів соратники створювали ілюзію, що той продовжує залишатися при владі. Його навідували урядовці зі звітами, приносили надруковану в єдиному екземплярі газету з «правильними» новинами. Наприклад, коли у 1969-му американські астронавти висадились на Місяць, «газета Салазара» про це не повідомила.

• 5 •

Демократична хунта

У 1974 році на політичному небосхилі Португалії запалала нова зірка – генерал Антоніу Себастьяу Рібейру Спінола. Він виступав проти колоніальних війн, які вела його країна. І навіть написав про це книжку – «Португалія і майбутнє». Діяльність Спіноли почала дратувати прем’єра Каетану, і той вирішив відправити генерала у відставку. Але все вийшло навпаки: це Спінола відправив у відставку Каетану.

Антоніу Себастьяу Рібейру Спінола. Один з натхненників революції
Антоніу Себастьяу Рібейру Спінола. Один з натхненників революції
фото: expresso.pt

Військовий став одним з очільником «Руху збройних сил», до котрого на момент заснування входило 130 офіцерів (переважно у капітанському званні). Всі вони мали б бути відправленими до Африки – подавляти тамтешні бунти. Але «Рух збройних сил»  вирішив натомість підняти бунт на батьківщині. Що й було зроблено. Вже через шість годин після початку революції Каетану поступився вимогам заколотників. Пізніше його та президента Томаша вислали до Бразилії. Державний переворот вийшов майже безкровним: лише чотирьох революціонерів було вбито.

• 6 •

Переворот під музику і з квітами

Коли в ніч з 24 на 25 квітня 1974 року в ефірі португальського радіо зазвучала пісня E Depois do Adeus (з нею країна виступала на тогорічному Євробаченні), це був сигнал для повстанців про старт перевороту. «Рух збройних сил» почав захоплення стратегічних пунктів влади в країні і закликав громадян не виходити на вулиці, проте тисячі лісабонців вийшли на вулиці, щоб підтримати повстанців.

17. Революція гвоздик -- фото революціонерів
Квіти проти зброї: повстанці не хотіли кровопролиття та обійшлися без нього
фото з відкритих джерел

Місцем масового скупчення людей став квітковий ринок столиці – хтось з учасників революції взяв гвоздику і вставив її у ствол гвинтівки. Пізніше цей жест був повторений неодноразово. Він мав символічне значення: цивільне населення, яке не прагнуло кровопролиття та помсти, а лише хотіло зміни влади, перетворило військовий заколот на народну революцію.

• 7 •

Помилка диктатора

Здається неймовірним, що вкрай незначне число учасників «Руху збройних сил» зуміло так швидко та легко змінити владу в країні. Адже о третій ночі революціонери захопили штаб гарнізону, радіостанції, телебачення, аеропорт, урядовий квартал. 26 квітня – після відставки прем’єра та президента – революція, по суті, була завершена. Але річ у тім, що влада Португалії спиралася спецслужбу PIDE, а вона виявилася безсилою проти військових. Бо одна справа – переслідувати опозицію, а інша – стикнутися із військовими на танках.

Спецслужба Португалії PIDE боролася з опозицією, але не ризикнула чинити опір людям на танках
Спецслужба Португалії PIDE боролася з опозицією, але не ризикнула чинити опір людям на танках
фото: travelcurious.com

Ті четверо вбитих революціонерів, про яких йшлося вище, якраз і стали жертвами PIDE. Утім, більшої шкоди спецслужбісти завдати не встигли – їхню штаб-квартиру оточили, і ті, хто у ній відстрілювався з вікон, були вимушені здатися.

• 8 •

Комуністична змова і контрпереворот

Експерти твердять, що успіх «революції гвоздик» полягав у підтримці її більшістю населення. Португальці були налаштовані на зміни, але після революції не все йшло гладко. Період політичної турбулентності позначений розколом всередині «Руху збройних сил» – між консерваторами в особі Антоніу Спіноли та правими радикалами. Свою роль відіграли й ліві сили – восени 1975 року вони організували переворот, який потім назвали «комуністичною змовою».

Португальці жили дуже бідно, і режим Салазара не користувався підтримкою. На знімку – португальські пастухи, друга половина ХХ ст.
Португальці жили дуже бідно, і режим Салазара не користувався підтримкою. На знімку – португальські пастухи, друга половина ХХ ст.
фото: ap.org

За переворотом послідував контрпереворот, які здійснили центристські сили. У багатьох представників португальського істеблішменту були різні погляди на те, яким шляхом має йти розвиток Португалії. Зрештою, пристрасті вляглися після 1976 року – тоді відбулися вибори президента країни, які виграв Маріу Суаріш. Була ухвалена нова конституція, а Рада національного порятунку (тимчасовий орган, який діяв у перехідний період) припинила існування.

• 9 •

А тим часом у колоніях

Після «революції гвоздик» португальські воєнні адміністрації зникли з заморських колоній. Солдати повернулися додому, а за ними підтягнулися і африканці, які побажали жити та працювати у колишній метрополії. Не все, однак, було безхмарно. Наприклад, в Анголі десятиліттями тривала громадянська війна. У ній брав участь СРСР, а також Куба, США та ПАР. Ця війна забрала життя багатьох громадян, які померли в тому числі й через недоїдання та відсутність медичної допомоги.

Маленька острівна держава Макао – колишня португальська колонія – нині входить до складу КНР та процвітає за рахунок грального бізнесу
Маленька острівна держава Макао – колишня португальська колонія – нині входить до складу КНР та процвітає за рахунок грального бізнесу
фото з відкритих джерел

Громадянська війна знекровлювала й Мозамбік та Гвінею-Бісау. Східний Тимор після проголошення незалежності у 1975-му був захоплений Індонезією і перебував в окупації до 2002 року. А невеличка держава Макао площею 18 кв. км після деколонізації була передана Китаю і зараз має статус особливого адміністративного району у складі КНР

• 10 •

Португалія та НАТО

Історія Португалії змушує подивитись на НАТО під іншим кутом зору. До Альянсу країна вступила у 1949-му, маючи в анамнезі диктатора та купу колоній, де протестні настрої пригнічували силою зброї. Батьків-засновників військового альянсу чомусь не хвилювала відсутність у Португалії демократії, а у її колоніях – миру. Хоча мир та безпека є наріжним каменем об’єднання, а захист прав людини – однією з умов вступу. У той час як перелік вимог для України, яка також прагне стати членом Альянсу, є доволі значним.

Нині ж Португалія – демократична розвинена країна з 10-мільйонним населенням, яка є членом ЄС з 1986 року і яка обстоює спільні для європейського світу цінності.

27. Революція гвоздик -- фото португалії
Про минуле Португалії нині нагадує хіба що помпезна «імперська» архітектура її прекрасної столиці
фото з відкритих джерел

І насамкінець…

Після повномасштабного вторгнення Росії Португалія надала тимчасовий захист 60 тисячам мігрантів з України. Передавала нам бронемашини та гаубиці, а нещодавно приєдналась до «чеської ініціативи» та виділила 100 млн євро на закупівлю артилерійських боєприпасів для України.

3 квітня стало відомо, що Україна та Португалія розпочинають роботу над підготовкою двосторонньої безпекової угоди. Про це президент Володимир Зеленський домовився з новопризначеним прем’єр-міністром Португалії Луїшем Монтенегру.

Демократичну революцію у Португалії, яка пройшла за добу 50 років тому, без сумніву, можна визнати успішною.

Наталія Лебідь, для «Главкома»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів