Нафтові гіганти на Близькому Сході почали активно вкладатися в сонячну енергетику

Нафтові гіганти на Близькому Сході почали активно вкладатися в сонячну енергетику

Саудівська Аравія, яка зараз має близько 500 МВт поновлюваних джерел енергії, планує до 2030 року збільшити «зелені» потужності у 120 разів

Деякі з найбільших нафтовидобувних компаній на Близькому Сході розвивають проєкти з будівництва сонячних електростанцій навіть на тлі падіння цін на нафту. Як зазначає аналітик з енергетики та відновлюваних джерел енергії компанії Wood Mackenzie Ltd. Бенджамін Аттія, незважаючи на потенційні затримки з коронавірусом сонячні амбіції набирають обертів, передає energosmi.

«Сонячна енергія - це найдешевший кіловат-годинник на Близькому Сході, - говорить він. - Нові проєкти в регіоні засновані на приватному фінансуванні, а не на державних витратах, і тому ізольовані від зустрічного вітру через більш дешеву нафту, яка стримує інвестицій у відновлювані джерела енергії в країнах, які залежать від продажу нафти для отримання доходу».

Зараз сонячні проєкти коштують значно дешевше, ніж десять років тому завдяки більш доступному обладнанню та кращим технологіям.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, попит на електроенергію на Близькому Сході з 2000 року в середньому зростав приблизно на 6% на рік. Сьогодні саме сонячні електростанції можуть задовольнити зростання попиту на електроенергію у близькосхідних державах, сказав Робін Міллс, засновник консалтингової фірми Qamar Energy у Дубаї.

Вітрові і сонячні електростанції, за даними Bloomberg Intelligence, виробляють тільки близько 5% електроенергії на Близькому Сході і в Північній Африці, а нафтовидобувні країни Перської затоки є одними з найбільших в світі емітерів парникових газів на душу населення. Згідно з даними Guardian, за більшу кількість викидів був відповідальний державний виробник Saudi Aramco. «Близький Схід вже давно планує знизити свою залежність від нафти», — сказала Дженні Чейз, аналітик компанії Bloomberg.

Ціни на еталонну нафту марки Brent знизилися на 52% цього року, впавши набагато нижче рівня, необхідного більшості урядів регіону, щоб збалансувати свої бюджети. «Коронавірус затримує будівництво сонячних об'єктів в Абу-Дабі, Йорданії та Катарі, більшість з них перейдуть на наступний рік, - зазначає Бенджамін Аттія. - Незважаючи на невизначеність щодо пандемії, зростаюче населення регіону, безсумнівно, потребуватиме більшої кількості електроенергії, коли економіка буде відновлюватися».

За даними Wood Mackenzie Ltd., країни Близького Сходу додадуть тисячі мегават нових сонячних електростанцій щонайменше до 2025 року.

Саудівська Аравія, яка зараз має близько 500 МВт поновлюваних джерел енергії, планує до 2030 року збільшити «зелені» потужності у 120 разів - до 60 ГВт, здебільшого це будуть сонячні станції. У кінці 2020 року Міністерство енергетики має намір вибрати переможців у другому тендерному раунді сонячних проектів, а заявки на третій раунд приймаються вже з квітня.

В Об'єднаних Арабських Еміратах побудують 2-гігаватну сонячну електростанцію з рекордно низькою ставкою на установку. Цей проект, який реалізують у наступному році, більш ніж подвоїть сонячну потужність Абу-Дабі. На додачу, у еміраті Дубай до 2030 року встановлять СЕС потужністю 5 ГВт - проект з виробництва електроенергії реалізують за історично низькою ціною.

Катар вибрав партнерів на початку цього року, щоб побудувати свою першу сонячну установку, а в березні приватні партнери вибудували механізми фінансування «зеленого» проекту в Омані, найбільшого близькосхідного виробника нафти за межами організації країн-експортерів нафти.

«Приватні забудовники, які можуть залучати міжнародні фонди за низькими процентними ставками, допомагають скоротити витрати на фінансування і привести до ще більш дешевої електроенергії. Подальше розширення сонячної енергетики в регіоні залежить від фінансування та зростання попиту на електроенергію», - підкреслив Робін Міллс з Qamar Energy.

    Коментарі — 0

    Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
    Іде завантаження...
    Показати більше коментарів
    Дата публікації новини: