Три асоціації вимагають від НКРЕКП компенсацій за обмеження роботи підприємств зеленої енергетики

Три асоціації вимагають від НКРЕКП компенсацій за обмеження роботи підприємств зеленої енергетики

За прогнозами оператора системи передачі, з квітня очікуються обмеження виробників з відновлюваних джерел енергії обсягом орієнтовно 2 ГВт

Три енергетичні асоціації звернулися до Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) з пропозицією розглянути методику, яка визначає розмір компенсації підприємствам ВДЕ за диспетчерські обмеження вироблення «зеленої» електроенергії. Про це свідчать листи Європейсько-українського енергетичного агентства (ЄУЕА), Асоціації сонячної енергетики України (АСЕУ) на адресу НКРЕКУ. Також лист з даного питання відправляла Українська вітроенергетична асоціація.

«З листопада 2019 року по командам диспетчерів оператора системи передачі, НЕК «Укренерго», виробники, які використовують поновлювані джерела енергії, яким надані державні гарантії і встановлений стимулюючий «зелений» тариф, змушені зменшувати або повністю зупиняти виробництво електричної енергії. Зараз такі команди здійснюються вибірково», - заявляє АСЕУ.

На думку асоціацій, систематичні диспетчерські обмеження вже викликали мільйонні збитки окремим виробникам ВДЕ, а за прогнозами оператора системи передачі з квітня 2020 року очікуються обмеження виробників з ВДЕ в ще більших обсягах - орієнтовно 2 ГВт.

Агентство уточнює, що відновлювана енергетика має високу інвестиційну привабливість. Зокрема, за даними Bloomberg, протягом 2009-2019 рр в галузь було залучено 10,1 млрд євро іноземних інвестицій.

«Тому безконтрольні дії НЕК «Укренерго» приведуть до погіршення інвестиційного клімату і певних сигналів інвесторам щодо ненадійності державних гарантій захисту інвестицій в Україні... Виробники з ВДЕ звертаються до вас з проханням розглянути питання фактичних і майбутніх обмежень НЕК «Укренерго» виробників з ВДЕ з метою дотримання державних гарантій інвесторам та поліпшення інвестиційного клімату в Україні», - підкреслюють в ЄУЕА.

У зв'язку з цим дані організації просять НКРЕКУ розглянути підготовлені виробниками ВДЕ і профільними асоціаціями проекти змін до регуляторних актів для впровадження механізму компенсації вартості, не відпущеної виробниками ВДЕ електроенергії за «зеленим» тарифом в результаті виконання ними команд оператора системи передачі. Відповідно, асоціації просять почати процедуру затвердження такого механізму.

Як повідомлялося, Національна енергетична компанія «Укренерго» спільно з гравцями ринку і профільними асоціаціями почала розробку механізмів відшкодування виробникам «зеленої» енергії коштів в зв'язку диспетчерськими обмеженнями, 30 січня відбулося перше засідання робочої групи з цього питання.

Голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї, колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков раніше зазначив, що Україна може використовувати досвід Німеччини з надання фінансової компенсації підприємствам «зеленої» енергетики за обмеження їх потужностей.

Раніше повідомлялося, що Польща за рік збільшила «сонячні» потужності у чотири рази.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: