Релігієзнавець розказав, де в Києві має розміститися «посольство» Вселенського патріарха

 Релігієзнавець розказав, де в Києві має розміститися «посольство» Вселенського патріарха
Братський монастир на Подолі 1615 р. (окремі будівлі монастиря донині збереглися)

Де місце ставропігії Вселенського патріарха, що він відновив в Києві?

Ставропігія - це офіційне представництво, яке Константинопольський патріархат відновив в Києві. В інтерв’ю «Главкому»  доктор філософських наук, професор, релігієзнавець Олександр Саган нагадав, що ставропігія існувала раніше у Києві, це було Київське богоявленське ставропігійне братство (1615 – 1730 роки).

«На Подолі був Братський монастир, - каже Саган. - Він напряму підпорядковувався Константинополю (окремі будівлі монастиря донині збереглися). Ця ставропігія, до речі, ніколи не була ліквідована – Константинопольський патріархат вважає її «приспаною». Настав час її «пробудити». Після становлення помісної Української православної церкви цю ставропігію можна буде розглядати, як певне посольство (у церковній термінології – «подвір’я») Вселенської патріархії».

І тепер, за словами релегієзнавця, на літургії у храмах трьох православних церков в Україні мають обов’язково згадувати Вселенського патріарха. У двох  із них – Українській православній Київського патріархату та Українській автокефальній церкві – Вселенський патріарх згадується на літургіях з початку діяльності цих церков. «До речі, зобов’язання поминати Вселенського патріарха, як першого серед рівних вписується у Томос під час надання автокефалії», - поінформував професор Саган.

На початку осені Вселенський патріархат в рамках підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні призначив екзархами у Києві архієпископа Данила Памфілійського із США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади. Один з екзархів Константинополя в Києві, архієпископ Памфілійський Данило заявив, що шлях до української автокефалії є незворотним. 

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: